Naplnili sa hrozivé scenáre? Odborníci o najväčších problémoch našej ekonomiky!

Denník Nový Čas uverejnil vyjadrenie analytika Radovana Ďuranu k dôvodom dosiahnutia najnižšieho štrukturálneho deficitu. 

Radovan Ďurana, INESS

"Je to súhra okolností, nie dôsledok cielených opatrení, cielených na znižovanie deficitu. Štát získal na daniach a odvodoch o 1,6 mld. eur, ako plánoval, najmä vďaka inflácii. Vyššia cena chleba znamená vyššie príjmy štátu z DPH. Na druhej strane, mnoho dávok sa valorizovalo až v roku 2023, takže tohtoročný deficit bude výrazne vyšší. Štát si ďalej pomohol novými daňami, a nemusel platiť tak vysoké výdavky v súvislosti s koronakrízou. Podstatné je, ako skončí deficit v tomto roku, keď sa naplno premietli aj dodatočné výdavky rodinnej politiky. Rovnako dlh je nižší najmä vďaka inflácii, ktorá nafúkla HDP, menovateľ vo vzorci. Ani táto pomoc však nestačí na to, aby sa štát vyhrabal z najprísnejšieho pásma dlhovej brzdy, kde naďalej svieti požiadavka na zostavenie vyrovnaného rozpočtu. Súčasný parlament stratil záklopku rozpočtovej zodpovednosti. Stal sa miestom predvolebnej kampane, v ktorej netreba riešiť dopady návrhov ani kto z nich to zaplatí."

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards