POLITICI sa môžu tešiť z výrazného RASTU PLATOV: Koľko DOSTANÚ obyčajní SLOVÁCI?

Denník Plus jeden deň uverejnil komentár analytika Martina Vlachynského k navýšeniu sociálnych dávok. 

 POLITICI sa môžu tešiť z výrazného RASTU PLATOV: Koľko DOSTANÚ obyčajní SLOVÁCI?

Martin Vlachynský, INESS: 

"Väčšina z dávok je nejakým spôsobom naviazaná na infláciu - napríklad životné minimum sa odvíja od "rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností zisteným Štatistickým úradom Slovenskej republiky", dôchodky zase od tzv. dôchodcovskej inflácie", ktorá má štatisticky zohľadňovať typické výdavky dôchodcov na Slovensku. Nie je to teda presne to, čo sa zverejňuje ako "všeobecná" inflácia, ale v princípe sa to hýbe podobe. Možnosti zvyšovania týchto dávok sú dané možnosťami rozpočtu, nie tým, ako vysoká je inflácia. So 7--miliardovým deficitom a rastúcimi úrokmi na dlhu sa možnosti rozpočtu na ďalšie zvyšovanie rýchlo zmenšujú. Problémom slovenského sociálneho systému je najmä jeho plošnosť. Veľa dávok sa nijak netestuje, dostávajú ich bohatí aj chudobní, čo systém veľmi predražuje a zároveň znižuje efekt pomoci pre tých, ktorí sú na ňu skutočne odkázaní. Preto za problém nepovažujem mzdy poslancov, tie sú z pohľadu 40 miliardových verejných financií totálnou kvapkou v mori. Väčší problém je, že poslanci a všetci ďalší s nadštandardnými príjmami zároveň dostávajú daňový bonus a pod. 

Celý článok zo dňa 26.4.2023 si môžete prečítať tu. 

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards