Ak sa systém nezmení, zdravotné poisťovne nebudú potrebné. Potvrdzuje to nová vyhláška

Týždenník Trend uverejnil vyjadrenie analytika Martina Vlachynského k vyhláške o prerozdelení financií medzi jednotlivé typy zdravotnej starostlivosti. 

Ak sa systém nezmení, zdravotné poisťovne nebudú potrebné. Potvrdzuje to nová vyhláška

Martin Vlachynský, INESS odpovedá na novinársku otázku: 

"Táto vyhláška je vo svojom princípe centrálnym plánovaním a nesie si so sebou všetky chyby centrálneho plánovania. Úradne stanovené hodnoty berú možnosť reagovať flexibilne na realitu na trhu (to je to, čo Union trochu poeticky opisuje ako "štát diktuje, ako chorí majú byť poistenci"). Vyhláška zároveň ignoruje fakt, že zmluvy poisťovne vyjednávajú s poskytovateľmi na základe vzájomnej dohody oboch partnerov. Po novom sa poisťovne musia zmluvami vtesnať do požiadavky vyhlášky. Poskytovatelia však nijak viazaní nie sp, čo ak budú požadovať iné zmluvy, ako od poisťovní žiada vyhláška?  Netrúfam si zodpovedne odpovedať na otázku ohľadom liekov a štátnej poisťovne, k tomu nemám dáta. Pri zachovaní súčasného kurzu sa môže stať, že poisťovne sa postupne dostanú do problémov s likviditou a začnú mať problémy s platbami poskytovateľom, tak ako to bolo na prelome tisícročí pred Zajacovou reformou. Nerád používam pojem "kolaps", zdravotníctvo nejakým spôsobom dokáže fungovať aj na fronte (a "nejak" fungovalo aj v 90. rokoch), no bude to mať za následok predĺženie čakacích dôb, zníženie reálnej dostupnosti a zníženie kvality  verejnej časti zdravotníctva."

Celý článok zo dňa 26.4.2023 si môžete prečítať tu. 

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards