Kto má najlepší dôchodkový systém

Denník Nový Čas uverejnil dňa 26.4.2023 vyjadrenie analytika Radovana Ďuranu k štúdii dôchodkových systémov, v ktorej sa Slovensko umiestnilo na nižších priečkach. 

Kto má najlepší dôchodkový systém

Radovan Ďurana, INESS: 

"Hodnotenie nie je prekvapujúce, fakt je ale ten, že naviazanie odchodu do dôchodku na dobu dožitia už opäť prešlo v parlamente (uvidíme ako dlho vydrží), a teda slovensky system by ziskal lepšie hodnotenie. To však neznamená, že by sa vyriešili problémy s financovaním dôchodkového systému, ten bude kvôli starnutiu generovať obrovské deficity, niekoľko % HDP ročne. Každopádne Slovenský dôchodkový systém je drahý, odvody zo mzdy sú 12te najvyššie z porovnávaných krajín. Druhý problém je, že dôchodkový systém nemusí byť silný ak majú ľudia úspory. Slováci majú veľmi nízke finančné úspory (očistené o hypotéky), čo oslabuje ich "odolnosť" v dôchodkovom veku. Ak sa pozrieme na najlepšie hodnotené krajiny, tak všetky majú významný pilier kapitálového sporenia na dôchodok."

 

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards