Slovensko sa obzerá na juh aj blízky východ. No Putinovi za plyn posielame viac peňazí ako Orbán

Denník Hospodárske noviny uverejnil hodnotenie analytika Radovana Ďuranu k dôvodom nákupu ruských nerastných surovín. 

Slovensko sa obzerá na juh aj blízky východ. No Putinovi za plyn posielame viac peňazí ako Orbán

Radovan Ďurana, INESS odpovedá na novinársku otázku: 

"Jeden z najdôležitejších termínov v ekonómii je Trade-off. V prípade fosílnych palív z Ruska je to vec ceny (ruské palivá sú lacnejšie), dostupnosti alternatív a legislatívy. Ani Nemecko nedokáže zatiaľ svoje potreby pokryť bez ruských dodávok. V prípade ropy je to zložitejší problém, lebo nejde o homogénny produkt. Nížšie náklady na prepravu ruského plynu znižujú výdavky štátu na kompenzácie cien energií. Pre vnútrozemskú krajinu je aj problém dostať sa k voľným kapacitám produktovodov iných krajín. Paradoxne, hoci dovoz plynu plynovodmi radikálne klesol, dovoz LNG do EÚ stúpol o 12%. Na ten, na rozdiel od dovozov ropy a uhlia, EU nevydala oficiálny zákaz. Pri dovoze ropy dostal Slovnaft kvôli obmedzeniam v dovoze výnimku, a do konca roka môže predávať produkty z ruskej ropy aj v ČR. Potom uvidíme pravdepodobne aj pokles v odbere ruskej ropy. Kým nebude legislatívne stanovená povinnosť ukončenia dovozu ruského plynu, kontrakt s Gazprom bude bežať, čiže SPP by platil poplatky za neodobratie plynu. Kontrakt platí do 2034."

Celý článok zo dňa 28.4.2023 si môžete prečítať tu. 

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards