Najväčšej výzve v horúcom kresle zatiaľ čelil Mikloš. Nový minister financií to bude mať teraz ešte ťažšie

Denník Hospodárske noviny uverejnil komentár analytika Radovana Ďuranu k záväzkom vyplývajúcim z dlhovej brzdy v prípade nástupu úradníckej vlády. 

Najväčšej výzve v horúcom kresle zatiaľ čelil Mikloš. Nový minister financií to bude mať teraz ešte ťažšie

Radovan Ďurana, INESS odpovedá na novinárske otázky: 

"Predpokladám, že opatrenia sa začnú aplikovať aj v prípade úradnickej vlády. O viazaní 3% už vedela aj dosluhujúca vláda, vďaka poklesu cien energií a teda nižšej potrebe dotácií by to nemuselo až tak "bolieť". Vláde pomáhajú infláciou nafúknuté daňové príjmy. Rozpočet na nový rok sa začína pripravovať už niekedy vo februári. Osobne predpokladám, že ministerstvo financií doteraz pracovalo na dvoch verziách rozpočtu - schodkovej a vyrovnanej. Vzhľadom na voľby a novú vládu, ktorá opäť dostane povolenku utrácať na dlh, bude ten druhý skôr formálnym cvičením.Viac ako tri štvrtiny výdavkov rozpočtu sú predpísané zákonom, alebo podmienené zákonom. Zmysluplný vyrovnaný rozpočet sa nedá pripraviť bez toho, aby tomu nepredchádzali zmeny v relevantných zákonoch. Je vysoko pravdepodobné, že úradnícka vláda na to nebude mať oporu v parlamente.V takých situáciách sa preto siaha na výdavky, ktoré sa dajú škrtnúť alebo odložiť. Potrebujeme zvyšovať adresnosť sociálnej podpory, škrtať v plošných sociálnych dávkach. Elektronizácia sa nepreniesla do poklesu nákladov byrokracie, ani do poklesu počtu zamestnancov. Potrebujeme procesný a personálny audit verejnej správy. Obmedziť dotácie a stimuly podnikateľom. Slovenské verejné financie sú v pásme vysokého rizika, "žijeme" si nad pomery. Tomu treba prispôsobiť výdavkovú stranu rozpočtu, ktorá v nedávnej minulosti usilovne rástla."

Celý článok zo dňa 9.5.2023 si môžete prečítať tu. 

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards