Ako napísať program pre pôdohospodárstvo

Čakaniu na „politické spasenie“ rozhodne nefandím. Ľudia, ktorí robia dennodenne v pôdohospodárstve, vedia, čo majú chovať a pestovať aj bez toho, aby im to politik nadiktoval. Sú však oblasti, kde im štát kladie prekážky. Práve tam by malo smerovať úsilie politikov v najbližších rokoch.

Ako napísať program pre pôdohospodárstvo

V INESS sme v roku 2020 pred voľbami hodnotili volebné programy jednotlivých strán. Keďže o niekoľko mesiacov opäť nastane veľký presun k volebným urnám, neuškodí si pripomenúť, čo by mal dobrý volebný program v oblasti pôdohospodárstva obsahovať. V každom prípade je pri posudzovaní politík dobré držať sa zásady, ktorú vyslovil nositeľ Nobelovej ceny Milton Friedman: "Jednou z najväčších chýb je posudzovať politiky a programy podľa ich zámerov a nie podľa ich výsledkov."

Pôda

Vždy, keď píšem o pôde, je mi ľúto, ako málo sa za posledných 30 rokov zmenilo. Slovenský pozemkový fond síce prechádza reformami, stále však ide o inštitúciu, ktorá koná pomaly, neefektívne a mnoho ľudí ju má v pamäti ako skorumpovaný úrad, okolo ktorého aj dnes kolujú rôzne konšpirácie o ovplyvňovaní zamestnancov. Neefektívnosť pramení aj z nepoznania lokálnych podmienok. Obce, ktoré chcú napríklad budovať cyklotrasy alebo protipovodňové stavby, sú často brzdené pomalým rozhodovaním. Ak by štátna pôda bola v ich správe, mnoho problémov by sa vyriešilo skôr. Ide len o jeden z nápadov, rozhodne si však SPF zaslúži väčšiu pozornosť aj od iných rezortov.

Sceľovanie pozemkov a komplexné pozemkové úpravy sú dôležitým stavebným kameňom pre zelené politiky. Pri extrémne rozdrobenom pozemkovom vlastníctve je naivné myslieť si, že dokážeme vybudovať viac zelených pásov či alejí v krajine. Kde nie je jasné vlastníctvo, nie je motivácia. Na Slovensku je až 90 % poľnohospodárskej pôdy v nájme a ceny najnižšie spomedzi krajín EÚ. To nevytvára dobré predpoklady pre ekonomický ani ekologický rozvoj.

Dotácie

Agropolitika zatiaľ nestretla problém, ktorý by „nevyriešila“ novou dotačnou schémou. Je to akoby ste na zlomeninu nalepili leukoplast. Vidieť, že ste pacienta ošetrili, ale zlomenine to nijako nepomôže, kosť sa zle zrastie a pacient onedlho prichádza zase s bolesťami. V pôdohospodárstve chýba odvaha robiť reformy. Málo mladej krvi medzi farmármi? Navrhneme dotačnú schému. Je to jednoduchšie ako zamerať pozornosť na prístup k pôde. Málo živočíšnej výroby? Namiesto zjednodušenia evidencie hospodárskych zvierat sa, naopak, objavujú nápady na skrátenie lehôt pre nahlásenie zmien v stavoch zvierat či ďalšie návrhy na podporné schémy. Peniaze nevyriešia každý problém. Je to rozpočtovo neudržateľné a problémy po čase opäť vyplávajú na povrch.

Vecne a s dátami

Nič sa nečíta horšie ako prázdne politické frázy. Zvýšime sebestačnosť, posilníme regióny, podporíme mladých farmárov... Všetko znie úctyhodne, ale je to málo. Analytikov zaujíma (ale aj voličov by malo), ako to strany chcú dosiahnuť. Zvýšia sebestačnosť obmedzením dovozov zo zahraničia? To nebude fungovať, sme na spoločnom trhu, máme záväzky voči EÚ a slovenská produkcia by mala vedieť konkurovať zahraničiu nielen cenou, ale aj kvalitou. Posilnia regióny novou dotačnou schémou? Odkiaľ tie peniaze prídu a kto zaistí, že podporené projekty neskončia v prázdnych penziónoch? Podporia mladých farmárov? Dotácie pre mladých farmárov už existujú, kľúčová otázka ale je, či sa mladí farmári vôbec dostanú k pôde.

Aj keď si politické strany robia poctivú analýzu problémov a dát, ak nakoniec zverejnia len vatu, nikto im to neuverí. V poslednom hodnotení volebných programov sa na mňa obrátil nejeden nahnevaný autor, ktorému vadilo, že som kritizovala povrchnosť volebného programu. Loptička je ale na strane politikov. Želajme si, aby nás presvedčili prepracovanými plánmi, nie populizmom a prázdnymi frázami.

 

Agrobiznis, 13. jún 2023

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards