3 dôvody, prečo umelá inteligencia nezmení školstvo

Portál Aktuality.sk uverejnil komentár analytika Róberta Chovanculiaka k umelej inteligencii a jej vplyvu na školstvo. 

3 dôvody, prečo umelá inteligencia nezmení školstvo

Róbert Chovanculiak, INESS: 

"Svet sa mení. Ale prelomové nové technológie prichádzajú pomalšie, než by si väčšina ľudí na začiatku 20. storočia myslela. Nikto ma nemôže obviniť, že som skeptik voči novým technológiám. Napísal som ich obhajobu, keď nemuseli bojovať len o srdcia zákazníkov, ale aj o pečiatky úradníkov. Knihu Pokrok bez povolenia. Napriek tomu som skôr skeptický v otázke, či dokáže umelá inteligencia v dohľadnej dobe významne zmeniť školstvo. Zdôrazňujem, že hovorím o školstve. Teda nepochybujem, že už dnes existujú ľudia, ktorým umelá inteligencia (AI) pomáha lepšie sa učiť, ale mňa teraz zaujíma väčšina detí na väčšine škôl, ktorú učí väčšina učiteľov. Tu sú tri hlavné dôvody, prečo si myslím, že AI im radikálne nezmení vzdelávací zážitok – historický, psychologický a inštitucionálny."

Celý komentár zo dňa 26.5.2023 si môžete prečítať tu. 

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards