Na to, ako má vyzerať vzdelávanie budúcnosti, nepozná odpoveď nik

Denník SME uverejnil komentár analytika Róberta Chovanculiaka k otázke, ako by malo vyzerať vzdelávanie v budúcnosti. 

Na to, ako má vyzerať vzdelávanie budúcnosti, nepozná odpoveď nik

Róbert Chovanculiak, INESS: 

"Dostal som otázku, ako by podľa mňa malo vyzerať vzdelávanie budúcnosti. Je to ľstivá otázka. Je ľahká aj ťažká zároveň. Je ľahká, lebo z nejakého dôvodu má každý pocit, že sa môže a vie vyjadrovať k tomu, ako by malo vyzerať vzdelávanie. No zároveň je ťažká, lebo v skutočnosti to nikto nevie.

A tým „nikto“ myslím skutočne nikoho. Ani najväčší odborníci sa nezhodnú, ako by malo vyzerať vzdelávanie už dnes. Nieto ešte zajtra.

To, že sa nezhodnú, však nepovažujem za hlavný problém. Problém je skôr to, že títo ľudia a ich vízie nesúperia na spravodlivom ihrisku o srdcia zákazníkov, ale bojujú v politickej aréne o moc zabetónovať do školstva svoju predstavu o vzdelávaní. To je systém, v ktorom je takmer jedno, kto nakoniec vyhrá. Vo výsledku nebude vzdelávanie zajtrajška z definície vyhovovať veľkej časti ľudí."

Celý komentár zo dňa 12.6.2023 si môžete prečítať tu. 

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards