Obchody využili zmätok u zákazníkov a zvýšili ceny potravín. Napraví to Krajniak?

Denník Pravda uverejnil vyjadrenie analytičky Moniky Budzák k návrhu na založenie štátneho reťazca v boji proti vysokým cenám potravín. 

Obchody využili zmätok u zákazníkov a zvýšili ceny potravín. Napraví to Krajniak?

Ako uviedla, založenie štátneho reťazca nepovedie k zníženiu cien, ale, naopak, spôsobí ďalšie problémy. 

Monika Budzák, INESS: 

„Štát sa dosiaľ nedokázal poriadne starať ani o svoje existujúce budovy, ktorých správa či rekonštrukcia vyžaduje investície v miliónoch eur. Je preto nezmysel myslieť si, že by dokázal vybudovať prevádzky a logistické centrá v takom rozsahu ako súkromné reťazce, ktoré majú desiatky rokov staré skúsenosti nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia. Ziskové marže najväčších zahraničných reťazcov sa pohybujú okolo piatich až deviatich percent. Ceny potravín sú ovplyvnené hlavne externými faktormi ako sú vojna na Ukrajine, suchá alebo povodne. Trhový mechanizmus si postupne poradí s vysokými cenami, vidíme to v praxi aj dnes, keď napríklad ceny obilia z minulého roka výrazne poklesli. Išlo o drahý nápad, ktorý nie je vo verejnom záujme."

Celý článok zo dňa 15.6.2023 si môžete prečítať tu. 

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards