Svetom sa valí nová ideológia, ktorá hlása „ekonomický nerast“. Odborníci pred touto utópiou dvíhajú varovný prst

Portál Aktuality.sk uverejnil komentár analytika Róberta Chovanculiaka k nezamýšľaným dôsledkom návrhov hnutia degrowth. 

Svetom sa valí nová ideológia, ktorá hlása „ekonomický nerast“. Odborníci pred touto utópiou dvíhajú varovný prst

Ako uviedol, ak je jedným z hlavných zámerov ochrana životného prostredia, tak posledných 300 rokov nám jasne dokazuje, že s hospodárskym rastom prichádza chuť, čas a možnosti lepšie sa starať o životné prostredie.

Róbert Chovanculiak, INESS: 

"Dnes ľudia dýchajú čistejší vzduch, pijú čistejšiu vodu, dožívajú sa vyššieho veku a umiera menej novorodencov než pred sto alebo dvesto rokmi. Bohatstvo nám umožnilo riešiť naše životné prostredie. Dobre to vidieť na rozvojovom svete, kde ľudia ešte nemajú dostatok zdrojov, aby sa mohli venovať tomuto luxusu. To neznamená, že sa životné prostredie nedá chrániť lepšie, len to znamená, že ekonomický rast nie je v rozpore s týmto cieľom. Ak je cieľom chrániť životné prostredie, to sa najlepšie dosahuje kvalitným vymedzením vlastníckych práv. To, že sú znečisťované oceány a vyklčované pralesy, je dané práve absenciou súkromného vlastníctva. Rovnako aj problém vypúšťania CO2 do ovzdušia. Existuje silný vzťah medzi veľkosťou HDP na obyvateľa v krajine a podielom ľudí, ktorí nevidia prácu len ako spôsob zarobenia peňazí. Jednoducho bohatšia spoločnosť môže byť viac sociálna a environmentálna. Naopak spoločnosť, kde ľudia nemajú naplnené svoje potreby a žijú s pocitom nedostatku, sa mení na spoločnosť, kde nie je miesto na myslenie na druhých a životné prostredie." 

Celý článok zo dňa 16.6.2023 si môžete prečítať tu. 

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards