Ústavné právo na hotovosť: Je to len politický marketing alebo skutočný problém? (panel expertov)

Portál Aktuality.sk uverejnil komentár analytika Martina Vlachynského k potrebe mať na Slovensku zakotvené v ústave právo na hotovosť.

Ústavné právo na hotovosť: Je to len politický marketing alebo skutočný problém? (panel expertov)

Martin Vlachynský, INESS:

"Ak by otázka znela, či považujem možnosť používať hotovosť za dôležitú, tak odpoveď by znela áno. Hotovosť je dôležitou súčasťou finančnej bezpečnosti jednotlivca, pretože na jej používanie nie je potrebná tretia strana. Udalosti poslednej dekády nám ukázali, že funkčnosť finančného systému nie je vždy zaručená ani vo vyspelom svete - viď príklady Grécka, Cypru, Bulharska. Druhým faktorom je zlyhanie systému na úrovni jednotlivca. Sú napríklad známe prípady, kedy napríklad exekútor odstavil bankové účty omylom nesprávnej osobe. Tlak proti hotovosti je očividný, veď jej používanie už obmedzuje zákon. Otázka však znie, či by to malo byť zakotvené cez ústavu. Na to odpovedať neviem, zakotvenie nejakého "práva" so sebou nesie množstvo legálnych a praktických otázok, obzvlášť, ak je to formou ústavného zákona. Nie som si istý, či boli všetky pred schválením tohto zákona vyriešené.

Je dobré, ak má občan slobodu zvoliť si také peniaze, aké mu najviac vyhovujú (netýka sa to len hotovosť vs bankové peniaze, ale napríklad aj kryptomien) a je dobré, ak sa takáto téma verejne diskutuje. No praktické dopady takéhoto konkrétneho zákona podľa mňa nie sú dostatočne preskúmané, aby som skákal teraz nadšením. Demonštráciou tohto problému je, že ústavný zákon bol hneď spojený s ďalším zákonom (návrh SaS), ktorý zase mal zabezpečiť možnosť odmietnutia prijatia hotovosti v niektorých situáciách."

Celý článok zo dňa 19.6.2023 si môžete prečítať tu.

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards