Sebe si dopriali... ... na poistencoch šetria

Denník Plus jeden deň uverejnil 12.7.2023 vyjadrenie analytika Martina Vlachynského k hlavným problémom VšZP. 

Sebe si dopriali... ... na poistencoch šetria

Martin Vlachynský, INESS odpovedá na novinársku otázku: 

VšZP je typickým štátnym podnikom so svojimi neefektivitami - silné politické zasahovanie, časté výmeny manažmentu, nejasná "misia". Súkromné podniky majú jasnú motiváciu - dlhodobo zhodnocovať vložený kapitál. To ich motivuje správať sa efektívne. Štátne podniky majú motivácie rôzne a nejasné. spomeňme si na rok 2017, keď VšZP bojovala s ozdravným plánom a premiér Fico vtedy verejným telefonátom zvozil manažment, len preto, aby uspokojil svojich voličov. V takom prostredí majú štátne podniky samozrejme skôr motiváciu plniť krátkodobé politické objednávky. Ale to sa týka štátnych podnikov v akomkoľvek sektore.

Pokiaľ má poisťovňa stále platnú zmluvu s poskytovateľmi, tak nie. Stane sa to, že poisťovňa začne odkladať platby poskytovateľom (nemocniciam, ambulanciám atď.). Takúto situáciu sme tu už mali na prelome tisícročí a bola jednou z motivácii k tzv. Zajacovým reformám. Samozrejme, ak poisťovňa začne odsúvať platby, povedie to druhotnej platobnej neschopnosti poskytovateľov (obzvlášť už tak silne stratových nemocníc) a k postupnému vypovedaniu/neobnoveniu zmlúv. V takom prípade by poskytovatelia od poistencov žiadali priame platby.

Kolaps najväčšej poisťovne by znamenal pre celý sektor totálny chaos a finančnú katastrofu. No pripomínam, že poisťovňa sa potáca vo finančných problémoch už dlhé roky, a má za sebou niekoľko ozdravovaní. Je na čase pýtať, sa, aký zmysel má vlastne štátne vlastníctvo zdravotnej poisťovne. Poistencom to neprináša nič. Definitívnym riešením by bolo rozdelenie poisťovne na dve a následný odpredaj týchto častí. Získané peniaze (ak by sa ale našli kupci) by sa dali v zdravotníctve využiť oveľa lepšie. Mali by sme oveľa konkrenčnejší trh a do systému by nastal prílev nového kapitálu. 

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards