2030: Menej zdravotníkov, viac chorých

Zdravotnícke noviny uverejnili dňa 13.7.2023 tlačovú správu INESS, v ktorej informuje o výsledkoch analýzy o vývoji počtu zdravotníkov na Slovensku do roku 2030.

2030: Menej zdravotníkov, viac chorých

INESS: 

"Slovensko dlhodobo zažíva nedostatok zdravotníckych pracovníkov. Následkom starnutia obyvateľstva sa však v nasledujúcich rokoch situácia ešte zhorší a dôjde k zvýšeniu záťaže pre zdravotnícky systém. V populácii totiž bude väčšie množstvo ľudí, ktorí budú vyžadovať nadpriemerné množstvo starostlivosti. Podľa nášho modelu očakávame, že v roku 2030 bude oproti roku 2021, počet lekárov vyšší o necelých 1600 (nárast o približne 7,9 %) a očet zdravotných sestier nižší o približne 2200 (pokles o približne 7,1 %). Slovensko však zároveň čaká nárast skupiny obyvateľov vo veku 70 rokov a viac, ktorí predstavujú najväčšiu záťaž pre zdravotnícky systém. Do roku 2030 sa tak oproti roku 2021 zvýši. Počet osôb vo veku 70+ na jedného lekára o 10 osôb (nárast o približne 33 %) a počet osôb vo veku 70+ na jednu zdravotnú sestru o 11 osôb (nárast o 58 %). Napriek nárastu počtu lekárov tak nastane situácia, kedy budú mať lekári v porovnaní so súčasnosťou viac práce, čo sa premietne do horšej dostupnosti zdravotnej starostlivosti. Situácia bude ešte horšia v prípade zdravotných sestier, keďže ich počet poklesne aj v absolútnych číslach. Vzhľadom na rozsah a akútnosť problému sú na zachovanie dostupnosti zdravotnej starostlivosti potrebné systémové zmeny."

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards