7 oblastí, kde Slovensko zaostáva!

Denník Nový Čas uverejnil dňa 14.7.2023 komentár analytika Martina Vlachynského k hodnoteniu NBS, ako je na tom Slovensko v porovnaní s ostatnými krajinami EÚ. 

7 oblastí, kde Slovensko zaostáva!

Martin Vlachynský, INESS odpovedá na novinársku otázku: 

"Štatistiky Národnej banky Slovenska sú pokrivené metodickými rozdielmi pri počítaní tzv. "parity kúpnej sily" v jednotlivých krajinách, ktoré zásadne znevýhodňujú Slovensko v štatistickom porovnaní a vytvárajú dojem, že situácia je horšia, než naozaj je. Pri pohľade na surové čísla (teda bez použitia metódy "parity kúpnej sily" je situácia o niečo lepšia. No aj tak platí, že dobiehanie západnej Európy Slovenskom sa spomalilo. no nemalo by to byť veľkým prekvapením, od roku 2006 prebehlo minimum reforiem, väčšina politického úsilia sa sústredila na čoraz väčšie míňanie peňazí na rôzne populistické balíčky. Od ešte horšieho výsledku nás zachránilo len zopár veľkých zahraničných investícií (Jaguar a spol).

Verejné výdavky sa za posledné roky dostali úplne mimo kontrolu. Počas posledných troch vlád sme tu mali sociálny balíček za balíčkom. Vlaky zadarmo, tehotenské, či rodičovský dôchodok síce voličov potešia, no pre ekonomiku predstavujú náklad, ktorý tí isti voliči budú musieť zaplatiť zo svojich daní. Preto bez radikálnych krokov v sociálnej oblasti (prechod od plošného rozdávania všetkého všetkým k cielenej sociálnej politike zameranej na 10 - 20 % najťažších prípadov) stabilizácia rozpočtu možná nebude."

 

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards