Paleo žiaci v stredovekej škole v digitálnej dobe

Portál Aktuality.sk uverejnil komentár analytika Róberta Chovanculiaka k evolúcii učenia sa. 

Paleo žiaci v stredovekej škole v digitálnej dobe

Róbert Chovanculiak, INESS: 

"Individuálna inteligencia by nikdy nepostačovala na tú mieru adaptability a inovatívnosti, ktorú ľudia dosiahli. Tajomstvom nášho úspechu nie je ani tak výkonný hardware ako skôr kvalitný software. Tým sú myslené naakumulované kultúrne adaptácie v podobe inštitúcií, morálky, pravidiel, nástrojov, technológií, postupov, postojov a tak ďalej.

Homo Sapiens Sapiens dokázal niečo, čo sa iným zvieratám nepodarilo. Prežiť a fungovať v extrémne rôznorodých podmienkach. Od jedného polárneho kruhu po druhý. Ako jediný druh prekonal vlastné biologické obmedzenia, navštívil najhlbšie miesta oceánov, vyliezol na najvyššiu horu sveta, a poprechádzal sa po Mesiaci. Čomu vďačíme za túto svoju adaptabilitu a inovatívnosť?

Prvým podozrivým je individuálna inteligencia. Naše kognitívne schopnosti nám umožňujú vytvárať mentálne modely „príčin a následkov“ externého sveta, vďaka čomu dokážeme riešiť aj evolučne nové problémy, na ktoré nemáme psychologické a behaviorálne adaptácie. To je niečo, čo ostatné zvieratá spútané inštinktami obyčajne nedokážu.

Toto je však len časť príbehu. Individuálna inteligencia by nikdy nepostačovala na tú mieru adaptability a inovatívnosti, ktorú ľudia dosiahli. Tajomstvom nášho úspechu nie je ani tak výkonný hardware ako skôr kvalitný software. Tým sú myslené naakumulované kultúrne adaptácie v podobe inštitúcií, morálky, pravidiel, nástrojov, technológií, postupov, postojov a tak ďalej. Teda k úspechom nám nestačila len individuálna inteligencia, potrebujeme aj kolektívny mozog. Vďaka nemu mohla evolúcia outsourcovať množstvo kritických vedomostí a zručnosti potrebných pre prežitie človeka na kultúru. Naša adaptabilita a inovatívnosť stojí na pleciach našich predkov."

Celý komentár uverejnený dňa 14.7.2023 si môžete prečítať tu. 

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards