Ekonóm Vlachynský: Zamrznutý konflikt by pre Ukrajinu znamenal dlhodobý marazmus, a to nielen ekonomicky

Denník Štandard uverejnil rozhovor s analytikom Martinom Vlachynským o ekonomike Ukrajiny. 

Ekonóm Vlachynský: Zamrznutý konflikt by pre Ukrajinu znamenal dlhodobý marazmus, a to nielen ekonomicky

Martin Vlachynský, INESS: 

"Keď sa pozrieme na suché dáta, prvotný prepad ekonomiky bol približne 30 percent. Ekonomická produkcia teda klesla zhruba o tretinu. Za posledný rok sa situácia stabilizovala, Ukrajina má v porovnaní medzi rovnakými mesiacmi minulého a tohto roka rast zhruba 20 percent. Teda ten pôvodný prudký prepad sa znížil na mínus desať až 15 percent. Stále je to zásadný skok, ale nie je až taký katastrofálny. Ukazuje to, že ukrajinská ekonomika dokáže relatívne fungovať.

My síce vidíme v televíznych záberoch tanky a vojenské akcie, ale predsa len toto nie je bombardovacia kampaň, akej sme boli svedkami počas druhej svetovej vojny, keď tisíc bombardérov zrovnalo so zemou celé nemecké mesto. Sú to relatívne izolované útoky, hoci s tragickými následkami. Relatívne veľkým šokom z dlhodobého hľadiska aj vzhľadom na možnosti okamžitej výroby elektriny bolo zničenie Kachovskej priehrady. Pôjde o veľmi negatívny faktor, pri ktorom ešte len uvidíme, ako veľmi zasiahne hospodárstvo Ukrajiny."

Celý rozhovor zo dňa 17.7.2023 si môžete prečítať tu. 

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards