Dva slovenské talenty medzi top 10 na medzinárodnom kole Ekonomickej olympiády v Bratislave

INESS hostil medzinárodné finále Ekonomickej olympiády, v ktorej si zmerali svoje vedomosti z ekonómie a finančnej gramotnosti študenti zo 14 krajín. Medzi zúčastnenými hosťami boli aj zástupcovia ambasád z Grécka, Česka, Maďarska, Arménska či Gruzínska a hlavným rečníkom na záver podujatia bol bývalý minister financií Ivan Mikloš. Medzi top 10 víťazov súťaže sa dostali dvaja študenti zo Slovenska.
 

Dva slovenské talenty medzi top 10 na medzinárodnom kole Ekonomickej olympiády v Bratislave

Piaty ročník medzinárodného kola Ekonomickej olympiády mal svoju slovenskú premiéru v dňoch 5. – 6. septembra 2023 na pôde Ekonomickej univerzity v Bratislave. Porovnať svoje vedomosti z ekonómie a finančnej gramotnosti si do hlavného mesta prišli študenti zo 14 krajín, vrátane vojnou zmietanej Ukrajiny. Podujatie organizoval INESS – Inštitút ekonomických a spoločenských analýz v spolupráci s českým Inštitútom ekonomického vzdelávania (INEV).

Spolu takmer 70 najšikovnejších ekonómov a ekonómiek zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska, Gruzínska, Grécka, Bosny a Hercegoviny, Severného Macedónska, Ukrajiny, Azerbajdžanu, Arménska, Kazachstanu, Kirgizska a Kosova absolvovalo písomný test v prvý deň podujatia. Slovensko reprezentovali piati súťažiaci: Samuel Jurčišin z Gymnázia Jura Hronca v Bratislave, Filip Poláčik z Gymnázia Metodova v Bratislave, Šimon Podstavek zo Súkromnej SOŠ v Poprade, Maximilián Tomko z Gymnázia Poštová v Košiciach, a Richard Oliver Veme z Galileo School v Bratislave. Z prvého kola postúpilo 10 finalistov, ktorí na ďalší deň absolvovali druhý písomný test.

                                                                                            Študenti počas testovania

V medzinárodnej konkurencii si slovenskí študenti viedli veľmi dobre, Samuel Jurčišin a Šimon Podstavek sa dostali medzi najlepších desať súťažiacich, a obsadili siedmu a deviatu priečku. Gratulujeme im k umiestneniu a ďakujeme za vynikajúcu reprezentáciu. Absolútnym víťazom medzinárodného finále sa stal Dawid Dunst z Poľska. Celkové poradie súťažiacich si môžete pozrieť tu. 

Okrem testovania čakal súťažiacich zaujímavý sprievodný program v podobe návštevy Národnej banky Slovenska, stretnutí s mentormi, komentovanej prehliadky historického centra  Bratislavy, či panelovej diskusie so zástupcami INESS, PwC Slovensko, Economics Fundamentals Initiative a GELi. Na záver podujatia vystúpil s hlavnou prednáškou ekonóm a bývalý minister financií  Ivan Mikloš. Okrem poukázania na dôležitosť ekonomickej a politickej slobody rozprával aj o podmienkach, za ktorých historicky dochádzalo k reformám, ktoré tieto slobody posilňovali. Súčasťou prednášky boli aj analýzy dopadov reforiem v krajinách, kde sa uskutočnili. Svoju prednášku pán Mikloš efektívne dopĺňal príkladmi zo svojich bohatých skúseností.

Panelová diskusia: Hodnota ekonomického vzdelávania pre zamestnanca alebo podnikateľa 21. storočia so zástupcami INESS, PWC Slovensko, Economics Fundamentals Initiative a GELi

Tento rok bolo medzinárodné kolo významné aj z dôvodu prítomnosti vzácnych hostí. Ambasádori z Českej republiky, Maďarska, Arménska, Grécka a Gruzínska sa zúčastnili na podujatí a posilnili tak medzinárodnú atmosféru súťaže.

Medzinárodné finále Ekonomickej olympiády je vynikajúcou príležitosťou pre študentov z celého sveta prezentovať svoje znalosti a zručnosti z oblasti ekonómie a finančnej gramotnosti. Okrem toho umožňuje mladým ľuďom spoznať kultúru iných krajín a nadviazať nové priateľstvá. Ekonomická olympiáda vznikla v roku 2016 v Česku, o rok neskôr súťaž na Slovensko priniesol inštitút INESS. Odvtedy sa olympiáda rozrástla do ďalších európskych a ázijských krajín, v ktorých sa v uplynulom školskom roku spolu zapojilo vyše 70 000 súťažiacich. Len na Slovensku sa každý rok zapoja tisícky študentov, v školskom roku 2022/2023 až 14 400 súťažiacich.

                             Spoločná fotka všetkých účastníkov medzinárodného kola Ekonomickej olympiády v Bratislave

Ekonomická olympiáda je jedným z najlepších podujatí na podporu vzdelávania a spolupráce medzi mladými ľuďmi z celého sveta. Cieľom súťaže je povzbudiť študentov k záujmu o ekonomické problémy a ich hlbšiemu porozumeniu.  Veríme, že v budúcnosti prinesie ešte väčší úspech a inšpiráciu pre budúce generácie ekonómov.  

7. ročník Ekonomickej olympiády na Slovensku je otvorený, učitelia môžu svoju školu zdarma zaregistrovať na webe ekonomickaolympiada.sk.

Za podporu medzinárodného kola Ekonomickej olympiády srdečne ďakujeme našim partnerom: Economics Fundamentals Initiative, University of New York in Prague, Ekonomická univerzita v Bratislave, Fakulta managementu Univerzity Komenského.

Fotogaléria:

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards