Slovenskí penzisti budú mať krajšie Vianoce. Čaká ich štedrý 13. dôchodok

Portál Kryptomagazín.sk uverejnil komentár analytika Radovana Ďuranu k zvyšovaniu 13. dôchodku. 

Slovenskí penzisti budú mať krajšie Vianoce. Čaká ich štedrý 13. dôchodok

Ako uviedol, 13. dôchodok je nesystémová dávka.

Radovan Ďurana, INESS:

„Je to zákonom stanovená štátna sociálna dávka, ktorá si tento rok vyžiada 310 miliónov eur. V tomto roku pritom došlo k zmene vo valorizácii dôchodkov. Valorizácia bola predčasná, nečakalo sa do januára 2024, ale penzie sa o 10,6 percenta zvyšovali už v júli. Vďaka tomuto zvyšovaniu penzie získali dôchodcovia pol miliardy eur navyše . Ďalších viac ako 250 miliónov eur bude vyplatených prostredníctvom rodičovského dôchodku. Z tohto pohľadu nemá vyplatenie 13. dôchodku význam, zvlášť pri veľmi vysokom deficite, s ktorým hospodári vláda. Na zrušenie 13. dôchodku by bolo potrebné zmeniť zákon, avšak práve teraz je na to absolútne nevhodný čas. Špeciálne pred voľbami si nevieme predstaviť poslanca, ktorý by svojim voličom odobral túto dávku."

Celý článok zo dňa 18.8.2023 si môžete prečítať tu. 

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards