Napriek dohode s elektrárňami hrozí zdraženie prúdu o 20 percent. Česi už teraz platia dvojnásobok ako my

Denník Hospodárske noviny uverejnil hodnotenie analytika Radovana Ďuranu aktuálnej situácie na trhu s elektrinou. 

Napriek dohode s elektrárňami hrozí zdraženie prúdu o 20 percent. Česi už teraz platia dvojnásobok ako my

Radovan Ďurana, INESS odpovedá na novinárske otázky: 

"Bohužiaľ, na Slovensku regulujú ceny politici, a nie vopred dohodnuté pravidlá, či úrady. A keď politik sľúbil verejnosti rovnaké ceny, ako pred energetickou krízou, nevedel, že samotné Memorandum mu na to nebude stačiť. Náklady na poskytnutie služby- napätie a prúd v zásuvke netvorí len silová energia. A tak rozpočet je zaťažený výdavkami na dotovanie týchto poplatkov za reguláciu, distribúciu, či prenos. Je ťažké si predstaviť politika, ktorý by povedal, zrušme memorandum s výhodnou elektrinou. Preto sa dalo očakávať, že rast ceny elektriny príde práve zo strany deregulácie poplatkov. Neviem posúdiť, že táto deregulácia zvýši cenu o 20% (vyžadovalo by to dlhšie prepočty), ale vzhľadom na závratný deficit, a potrebu šetrenia s elektrinou, je to prirodzený krok. Spotrebitelia by nemali byť držaní v ilúzii regulovaných cien. VČR je priemerná cena domácnostív tomto roku dvojnásobná. 

Trhové ceny plynu sú dvojnásobné oproti predchádzajúcemu roku, tento nárast bude stále znamenať dotácie z verejných rozpočtov.  vyššia cena umožní vyššie úsporu, efektívnejšie nakladanie so vzácnymi zdrojmi."

Celý článok zo dňa 31.8.2023 si môžete prečítať tu.

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards