Seminár pre médiá: Sladké daňové pokušenie

Vo štvrtok 19. októbra 2023 sa v priestoroch INESS uskutočnil seminár, na ktorom sme predstavili novú publikáciu s názvom Sladké daňové pokušenie: Daň z cukru zúži vašu peňaženku, ale nie postavu.

Seminár pre médiá: Sladké daňové pokušenie

Daň z cukru je v súčasnosti mimoriadne aktuálnou témou predovšetkým z dôvodu jej zaradenia do balíčka opatrení na ozdravenie verejných financií, ktorý pripravila úradnícka vláda Ľudovíta Ódora. Autori návrhu daň z cukru prezentujú ako nástroj na znižovanie miery nadváhy a obezity, naša publikácia však poukazuje na to, že ide o komplexnú problematiku a na základe existujúcej vedeckej literatúry nie je možné spraviť jednoznačný záver o vplyve dane z cukru na mieru nadváhy a obezity v krajine.

V konečnom dôsledku tak hrozí, že daň z cukru sa stane len ďalšou položkou ťahajúcou peniaze z vreciek  spotrebiteľov, ale nenapĺňajúcou svoj cieľ. Navyše by jej zavedením došlo k posilneniu postavenia pestúnskeho štátu na úkor osobnej zodpovednosti.

Celú publikáciu je zadarmo prístupná na tomto odkaze

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards