Nová publikácia o cenách potravín, maržiach reťazcov a reguláciách politikov

Ceny potravín na Slovensku začiatkom roka 2023 dosahovali medziročný rast cez 20 %, čím sa zaradili na najvyššie miesta v rámci štátov EÚ. Tento vývoj viedol k oživeniu diskusie o rôznych regulačných zásahoch do trhu s potravinami, najmä v kontexte parlamentných volieb 2023. Takéto zásahy majú na Slovensku bohatú históriu a sú postavené výhradne na anekdotických príkladoch, mylných predstavách politikov a chýbajúcich faktoch.

Nová publikácia o cenách potravín, maržiach reťazcov a reguláciách politikov

V novej publikácii Chlieb a politika predstavujeme stručné analytické zhrnutie situácie s cenami a s predajom potravín na Slovensku. Postupne čitateľovi ukážeme vývoj cien potravín, načrtneme príčiny inflácie a jej efekty na správanie aktérov v ekonomike, najmä v súvislosti s maloobchodom.

V ďalšej časti popisujeme vývoj tržieb v maloobchode, finančné výsledky potravinového maloobchodu, zamestnanosť a mzdy. V tejto časti nájdete aj sektorové porovnanie marží a výpočet miery konkurencie v odvetví potravinového maloobchodu.

Tretia časť popisuje niektoré regulačné zásahy v zahraničí, existujúce aj navrhnuté regulačné zásahy na Slovensku a ich negatívne efekty na trh a spotrebiteľa.

Okrem iného sa dozviete:

  • Kde bol najväčší rast cien potravín v rámci V4
  • V ktorom štáte najviac reagujú ceny potravín na dovozové ceny
  • Či môže rasť marží spôsobiť infláciu
  • Ako reagujú spotrebitelia na rast cien potravín
  • Že tržby slovenského maloobchodu klesajú rýchlejšie ako je priemer EÚ
  • Ako sa vyvíjali marže reťazcov
  • Aká je miera konkurencie v potravinovom maloobchode
  • Aké regulácie zaviedli niektoré štáty

Cieľom tejto publikácie je prezentovať fakty, pomôcť k tvorbe informovaných politík a naopak zabrániť možným populistickým krokom, ktoré by ohrozili nielen celý sektor maloobchodu, ale zároveň poškodili všetkých slovenských spotrebiteľov.

Dostupná je na tomto linku.

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards