Spojme plátanie dier s kvalitou

Denník Hospodárske noviny uverejnil komentár analytika Martina Vlachynského k ekonomickým výzvam, ktorým bude čeliť nová vláda. 

Spojme plátanie dier s kvalitou

Martin Vlachynský, INESS: 

"Ficova nová vláda bude v zaujímavej situácii. Od roku 2006, keď prvýkrát nastúpil, sa dosiaľ len raz (v 2009) ocitol v riadnej ekonomickej šlamastike. Takmer dve dekády sa so svojimi sociálnymi balíčkami viezol na tobogane konjunktúry, vyvolanej lacnými peniazmi. Apokalyptický scenár je, že nová vláda úplne odignoruje realitu a pôjde ďalej rozpočtové „bomby“. Voliči sú nabudení Matovičovými a Krajniakovými balíčkami. Obzvlášť, keď inflácia sa síce spomaľuje, ale stále je vysoká. A od nového roka pôjde plyn pre domácnosti o sto percent hore, ak nová vláda opäť neschváli veľmi drahé kompenzácie. V takom prípade by sa aktuálny katastrofálny deficit opakoval aj v ďalších rokoch."

Celý komentár zo dňa 23.10.2023 si môžete prečítať tu.

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards