Manažérske schopnosti nemusia stačiť Druckera čaká na školstve toľko problémov, že sa ani nedá povedať, kde má začať

Portál Postoj.sk uverejnil komentár analytika Róberta Chovanculiaka k aktuálnym výzvam v školstve, ktorým bude čeliť nový minister. 

Manažérske schopnosti nemusia stačiť Druckera čaká na školstve toľko problémov, že sa ani nedá povedať, kde má začať

Ako uviedol, problém nedostatku pedagógov v drahších regiónoch nevyriešia plošné zvyšovania tabuľkových platov.

Róbert Chovanculiak, INESS: 

„Jediný spôsob ako môžeme začať tento problém zmierňovať je zavedenie nejakého druhu príplatku pre učiteľov z týchto oblastí. A zároveň by mal spustiť minister aktívnu informačnú kampaň, ktorá začne búrať mýtus, že priemerné platy učiteľov sú veľmi nízke. V skutočnosti za poslednú dekádu vzrástli mzdy učiteľov z úrovne 100 percent priemernej mzdy v hospodárstve na 130 percent priemernej mzdy v hospodárstve. Tento rok bude podľa odhadov jedna polovica učiteľského zboru zarábať viac ako približne 1800 eur mesačne. To je mzda, ktorá je v mnohých regiónoch Slovenska vysoko nad lokálnou priemernou mzdou. Musíme začať so zvyšovaním prestíže učiteľského zboru a to vyžaduje aj lepšie informovanie verejnosti."

Celý článok zo dňa 23.10.2023 si môžete prečítať tu.

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards