Nie všetci podnikatelia vyzerajú ako Steve Jobs. Fiktívni živnostníci často fungujú z donútenia

Týždenník Trend uverejnil komentár analytika Martina Vlachynského k vysokému podielu tzv. "fiktívnych živnostníkov". 

Nie všetci podnikatelia vyzerajú ako Steve Jobs. Fiktívni živnostníci často fungujú z donútenia

Martin Vlachynský, INESS odpovedá na novinárske otázky: 

""Fiktívny živnostník" je právny konštrukt. Regulátori sa snažia zaradiť všetkých ľudí do dvoch zákonných škatuliek - zamestnanec, alebo podnikateľ. Ekonomická realita však nie je čiernobiela. Nie všetci podnikatelia vyzerajú ako Steve Jobs. Aký je rozdiel medzi remeselníkom, ktorý každý deň ide k inému zákazníkovi a ktorý chodí celý rok k jednému veľkému zákazníkovi? Niektorí ľudia sa rozhodli obetovať výhody, ktoré im ponúka Zákonník práce výmenou za väčšiu flexibilitu a iný daňový režim. Považujem to za úplne legitímnu voľbu.

Nepovažujem to za nekalú konkurenciu. V prípade že je porušovaný zákon, štát má kontrolné orgány, ktoré majú zasiahnuť. Ak zákon porušovaný nie je, je to úplne legitímna voľba vzťahu medzi odberateľom a dodávateľom tovarov a služieb. Existenciu vysokého podielu živnostníkov dokonca považujem za výhodu pre ekonomiku. Sú to ľudia, ktorí miesto akceptovania (čoraz drahšieho) štátneho sociálneho systému rozhodli prevziať na seba viac zodpovednosti. Ekonomika potrebuje viac podnikateľov, nie menej. Miesto snahy nasilu zmeniť ich správanie smerom, ktorý im nevyhovuje, by štát mal prispôsobiť svoje nastavenie (napríklad zrušenie minimálneho dôchodku).

Trh sa s nimi nijak vysporiadať nepotrebuje. Naopak, je to stav, ku ktorému trh dospel a s ktorým sú spokojní všetci, okrem štátu. Vyporiadavať sa s tým chce len štát a jediným reálnym dôvodom je zvýšenie daňových príjmov na krytie nezodpovednej výdavkovej politiky. Slovensko aj Európa potrebujú viac ľudí, ktorí sú ochotní vziať na seba väčšiu mieru rizika a nespoliehať sa na čoraz deficitnejší verejný sociálny systém.  Živnostníci sú akýmsi lakmusovým papierikom v ekonomike. Ich počet je celospoločenským prieskumom záujmu o štátny sociálny systém. Sú nárazníkovou zónou ekonomiky. Keď príde kríza, sú to často oni, ktorí spotrebovávajú vlastné rezervy a nečerpajú zdroje z rozpočtu. Príklady z pandémie tu snáď nemusím uvádzať. Živnostníci dodávajú ekonomike flexibilitu a sú zároveň semienkami, z ktorých niekedy vyrastú veľké podniky. Živnostník je zároveň chodiacou reprezentáciou nákladov Zákonníka práce.  Čo teda s tým? Nič! Na Slovensku nemáme problém nízko zdanených živnostníkov, ale vysoko zdanených zamestnancov. Nenechajte si nahovoriť, že verejné financie nové dane „potrebujú“. Nové dane potrebujú len politici s ambíciami míňať viac."

Celý článok zo dňa 24.10.2023 si môžete prečítať tu.

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards