Ľavica chce zdaniť firmy. Inšpiruje sa tým aj Fico? Analytici pre HN varujú, aby to nerobil

Denník Hospodárske noviny uverejnil hodnotenie analytika Radovana Ďuranu priestoru na zvyšovanie daní na Slovensku. 

Ľavica chce zdaniť firmy. Inšpiruje sa tým aj Fico? Analytici pre HN varujú, aby to nerobil

Radovan Ďurana, INESS odpovedá na novinárske otázky: 

"Politici samozrejme priestor vidia. Pre mnohých z nich sa ten priestor rovná celému zisku pred zdanením, pre nich je skutočným stropom 100% sadzba. Slovensko má najvyššiu sadzbu dane z príjmov v regióne, na úrovni sadzby škandinávskych krajín. Keby sme sa mohli pochváliť výborným a predvídateľným podnikateľským prostredím, spoľahlivým súdnictvom, bola by to iná diskusia. Lenže Slovensko je zaostávajúca ekonomika, ktorá v posledných rokoch prestala dobiehať. Zvyšovanie daní a zvlášť selekttívne zvyšovanie sadzieb úspešných firiem sú presne nástroje, ktoré atraktívnosť Slovenska znižujú a budú znižovať. V skutočnosti by sa mal program vlády v oblasti zdaňovania firiem pozerať do Estónska, nie do Francúzska.

Zvyšovanie daní nie je potrebné, ak priznáme, že štát v sociálnych transféroch plytvá a nezodpovedne poskytuje zdroje všetkým, bez ohľadu na príjmovú situáciu rodiny. Už dnes máme druhú sadzbu DPFO vyššiu ako v ČR. Zosilniť odliv talentov zo Slovenska sa dá dosiahnuť práve zvyšovaním progresivity zdanenia. Treba zopakovať, že problémom slovenského deficitu nie sú príjmy, tie vzrástli za desať rokov o 5% HDP. Problém je nezodpovedný rast výdavkov, ktorý treba zastaviť, a neefektívne výdavky obmedziť."

Celý článok zo dňa 27.10.2023 si môžete prečítať tu.

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards