Náhodní ľudia nemusia robiť nič a dostávajú za to peniaze: Kontroverzný experiment rozdeľuje Slovensko na 2 tábory

Portál Startitup.sk uverejnil hodnotenie analytika Radovana Ďuranu dôsledkov možného zavedenia nepodmieneného základného prijímu. 

Náhodní ľudia nemusia robiť nič a dostávajú za to peniaze: Kontroverzný experiment rozdeľuje Slovensko na 2 tábory

Ako povedal, NZP nie je správna reforma sociálneho systému.

Radovan Ďurana, INESS: 

„Nielen, že je drahá, ale nesie so sebou veľké riziká. NZP eliminuje diskusiu, či človek dáva moc štátu. Štát sa stáva zamestnávateľom každého jednotlivca. S tým je spojené politické riziko. Každé nové voľby budú predstavovať riziko, že politici budú v záujme naháňania voličov radikálne zvyšovať náklady tohto systému. Ďalším rizikom je, že občania sa ľahko môžu stať obeťami pochybných chúťok politikov. Stačí si predstaviť kombináciu čínskeho systému sociálneho ratingu a univerzálneho príjmu. Čítate nesprávne stránky? -5 eur. Ďalší aspekt zavedenia NZP je ten, že garancia príjmu neznamená spokojnosť človeka, ktorý práve nemá príjem zo zamestnania. Práca je omnoho viac ako len zaplatenie základných potrieb. Dáva ľuďom pocit hrdosti a nezávislosti, keď sa dokážu postarať o seba a svoje rodiny, pracovisko poskytuje zmysel pre spoločenstvo so spoločnými cieľmi a zodpovednosťami."

Celý článok zo dňa 30.10.2023 si môžete prečítať tu.

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards