Týždeň s INESS 45

Vážení priatelia,

s radosťou vás vítame pri ďalšom vydaní nášho ekonomického newslettera! 

Dnes sa dočítate o excentrickom ekonómovi a.k.a. novom argentínskom prezidentovi, dozviete sa naše odpovede na otázky ohľadom bankovej dane a zistíte aj podrobnosti schovávajúce sa za zvyšovaním platov ministrov a premiéra.

Prajeme vám podnetné čítanie a príjemný víkend!


 

Týždeň s INESS 45

 


100 dní Dolinkovej v znamení noci dlhých nožov a čistého punku

Najskôr sme si mysleli, že nebude vlastne o čom, ale nakoniec sme sa o 100 dňoch ministerky Dolinkovej rozprávali v podcaste Ozdravme 45 minút:

Viac...


Argentínsky exot, alebo budúca legenda

Je ľahké uveriť slovám, ktoré chceme počuť. To je základ stratégie väčšiny politických marketérov. Politika sa nedá robiť bez túžby rozhodovať o živote druhých a takáto túžba vie kaziť charaktery. Nového argentínskeho prezidenta Javiera Mileiho berieme s rezervou. Excentrický ekonóm, ktorý pred voľbami s motorovou pílou všetkým ukazoval, ako poseká prerastený argentínsky štát, však po zvolení vletel do praktickej politiky ako víchor.

Viac v komentári pre HN.


Na Vŕšku #128: Čo si myslíme o zvýšení platov ministrov

Zasadli sme #navrsku zase raz nad aktuálnymi témami. Dozviete sa, čo si myslíme o zvýšení platov slovenských ministrov, ako sa privatizuje v Grécku, pozrieme sa na nový návrh zníženie emisií v EÚ a zistíme, prečo Rusku rastie HDP. 

Nový diel #navrsku si môžete pozrieť na Youtube alebo vypočuť na Spotify.


Banky rekordne zarobili. Bolo správne, keď ich vláda dodatočne zdanila? (panel expertov)

Portál aktuality.sk nás oslovil s troma otázkami ohľadom bankovej dane. Naše odpovede nájdete tu:

https://iness.sk/sk/banky-rekordne-zarobili-bolo-spravne-ked-ich-vlada-dodatocne-zdanila-panel-expertov


Téma štvordňového pracovného týždňa je stále v mediálnych kruhoch obľúbená. Objavili sa články s popismi experimentov, kde štvordňový pracovný týždeň úspešne skúšali a príkladmi krajín, kde ho dokonca implementovali.

Veľa týchto informácií však bolo nepresných a skreslených, čo prinieslo zmätok a spoločnosťou teraz koluje veľa poloprávd o štvordňovom pracovnom týždni.

Urobme si v tom trocha poriadok.


Vláda si schválila vyššie odmeny

Náš analytik Radovan Ďurana komentoval zbojnícku metódu zvyšovania platov ministrov a premiéra.

Pozrieť záznam tu


Krajské kolá Ekonomickej olympiády pre stredoškolákov v plnom prúde

Tento týždeň pokračovali krajské kolá 7. ročníka Ekonomickej olympiády v ďalších troch mestách. Tím EO zavítal na východ a najbystrejší mladí ekonómovia sa stretli v pondelok v Košiciach a v utorok v Prešove. Druhú sériu krajských kôl sme ukončili v Trenčíne. Budúci týždeň nás čaká posledné krajské kolo v Žiline.

Fotodokumentáciu a priebeh krajských kôl môžete sledovať aj na webovej stránke alebo Instagrame Ekonomickej olympiády.



Kúpiť knihu INESS


V prípade, že by ste nás chceli podporiť, urobiť tak môžete tu:

Chcem podporiť INESS

 

Tešíme sa na vás aj na našej FB fanstránke, Instagrame, LinkedIn fanstránke, Twitteri, TikToku či na YouTube kanáli.

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards