Posledný vysokokvalifikovaný nech zhasne

Koncom minulého roka ohlásil Jeff Bezos, tretí najbohatší človek planéty, sťahovanie zo Seattlu do Miami. Možno za tým bolo slnko a možno nová daň z kapitálových príjmov, ktorú pripravuje štát Washington. Tá bola v pôvodnej verzii nastavená tak, že 97% jej výnosov by zaplatilo presne 5 obyvateľov tohto amerického štátu. Aj v upravenej verzii by Bezos bol „dlžný“ vyše 1 miliardu dolárov na dani.

Posledný vysokokvalifikovaný nech zhasne

Na Slovensku má nová vláda oveľa širší záber. Po zvýšení zdravotných odvodov všetkým pracujúcim chystá zvýšenie sadzby dane z príjmu „bohatých“, pravdepodobne na 35% pri príjme nad 100 000 eur ročne. Pre väčšinu z nás je to kozmické číslo. No na západe je to príjem stredného manažmentu, ak vôbec. Takúto sumu musíte položiť na stôl, ak chcete súperiť s vyspelým svetom o vysokokvalifikovaných zamestnancov, či sú to manažéri, lekári, alebo vedci. Stále sa teda bavíme o solídne zabezpečenej strednej triede, naozaj bohatý človek vyzerá inak.

Slovensko má problém udržať si špičkový talent. Krajina im nevie ponúknuť vyspelé pracovné prostredie, kariérny rast, kvalitné zdravotníctvo, či fungujúcu spravodlivosť. Môžete namietať, že navrhnutá sadzba je menej, ako v mnohých západných štátoch. Lenže musíme porovnávať podmienky včera (25%) a dnes (35%). A nesmieme zabúdať, že už dnešná 25% sadzba je vyššia, ako v Česku (max 23%) a Maďarsku (max 15%). Len Poľsko uvaľuje 32% sadzbu na príjmy vyššie ako 27 640 eur. Atraktivita slovenského pracovného trhu pre špičkových zamestnancov týmto krokom poklesne.

Pre pripomenutie, od roku 2007 existuje takzvaná „milionárska daň“, ktorá sa v skutočnosti aktuálne týka každého s príjmom nad 2079 eur mesačne, a ku nej od roku 2013 aj 25% sadzba dane pre príjmy nad 3453 eur mesačne. Príjmy nad 10 000 eur mesačne tak budú zdanené v 3+1 rôznych úrovniach.

To všetko v čase, keď si členovia vlády sami sebe schválili masívne navýšenie takzvaných paušálnych náhrad, ktoré sú úplne oslobodené od dane a odvodov. Napriek zavádzajúcemu názvu sa nejedná o nič iné, ako finančnú odmenu, keďže ministri si neplatia autá, ani ubytovanie. Zároveň pokračujú v hromadnom vytváraní trafík, keď nielenže nestačí celé nové ministerstvo, ale aj na tých starých sa zrazu zjavila potreba vytvoriť pozíciu 3. štátneho tajomníka. To znamená plat 4000 mesačne a ďalších 2000 eur paušálnych náhrad, odmeny nerátajúc.

Stále sú to len stovky tisíc eur ročne, ktoré sú len atómami v oceáne 8-miliardového deficitu. No v kombinácii s navrhovaným vyšším zdanením je to ďalšou z mnohých faciek pre budúcnosť tejto krajiny.

HN, 17.2.2024

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards