Tlačová správa: Slovenská ekonomika potrebuje silnejší jednotný trh

Prístup na jednotný trh EU dlhodobo zvyšuje úroveň HDP na Slovensku o 15-19 %. Okrem Luxemburska neprofituje žiadna iná krajina z voľného trhu v rámci EÚ toľko, ako Slovensko. To je významne vyšší efekt, ako hodnota čistých transferov z fondov EÚ, ktoré dosahujú 1,1 % HDP ročne.

Tlačová správa: Slovenská ekonomika potrebuje silnejší jednotný trh

Ak chceme hodnotiť prínosy a náklady 20. výročia členstva SR v EÚ, začať musíme prístupom na jednotný trh. Ten je z ekonomického hľadiska najvýznamnejším faktorom.

INESS v tejto súvislosti vydáva publikáciu SILA TRHU – AKO POSILNIŤ JEDNOTNÝ TRH EÚ NA ĎALŠÍCH 30 ROKOV, ktorú si môžete stiahnuť na tomto linku.

V štúdii popisujeme prínosy prístupu na jednotný trh z pohľadu zahraničného obchodu, prílevu priamych investícií, či pohybu pracovnej sily. Zároveň ale upozorňujeme, že projekt jednotného trhu EÚ stále nie je dokončený a podnikatelia stále čelia mnohým zbytočným bariéram pri prístupe na trhy členských štátov EÚ. Postupne sa mení aj filozofia prístupu k jednotnému trhu, ktorá namiesto odstraňovania prekážok voľného obchodu prijímaním regulácií nové bariéry vytvára.

Jednotný trh je kľúčovým nástrojom konkurencieschopnosti nielen EÚ, ale hlavne Slovenska, ktoré z neho najviac profituje. V záujme budúceho ekonomického rastu Slovenska by mali vládni predstavitelia na pôde EÚ ale aj v slovenskom parlamente presadzovať také opatrenia, ktoré jednotný trh ešte viac prehĺbia.

V publikácii predstavujeme konkrétne opatrenia, ktoré by pomohli zvýšiť pridanú hodnotu spoločného trhu:

  • Jednotný trh by mal stáť na prvom mieste v prioritách EÚ, ako aj SR
  • Európska komisia by mala prísnejšie vymáhať prijímanie európskej legislatívy v členských štátoch v súvislosti s jednotným trhom
  • Trh so službami nie je dostatočne liberalizovaný, potrebné sú opatrenia na odstránenie nadbytočných národných regulácií
  • Potrebné je odstrániť zbytočné kvalifikačné požiadavky, ktoré bránia voľnému pohybu osôb
  • Regulácie a povoľovacie procesy naďalej brzdia pohyb tovarov, potrebné je uplatňovanie prístupu, kedy sa s každou jednou novou reguláciou zároveň iná regulácia odstráni(one in, one out)
  • Legislatíva prijatá v oblasti digitálnych trhov by mala byť preformulovaná tak, aby dávala viac priestoru podnikateľskému objavovaniu
  • Najväčšie nedostatky sú v oblasti spoločného kapitálového trhu. Jeho posilnenie by prinieslo potrebné zdroje na nové investície.

Štúdia bude oficiálne predstavená v utorok 30. apríla 2024 na konferencii Európsky jednotný trh - Ako ďalej?, ktorá sa ako súčasť konferenčnej tour Free Market Roadshow uskutoční v Pálffyho paláci na Zámockej 47 v Bratislave od 16:30.

Na konferencii ste srdečne vítaní, na tomto linku je bezplatná registrácia.

Konferencia spojí skúsenosti podnikateľov s jednotným trhom, regulátorov z Európskej komisie a Ministerstva hospodárstva SR, ako aj politikov – kandidátov na poslancov vo voľbách do Európskeho parlamentu. Rozdelená bude do dvoch panelov:

Panel I: Čo bráni slovenským firmám viac podnikať v Európe?

· Juraj Hrbatý (CEO & Chairman of the board, FINAX),

· Marián Jánoš (CEO, Dr. Max),

· Ján Šebo (Inštitút pre stratégie a analýzy na Úrade vlády SR),

· Mário Lelovský (viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov)

· Radovan Ďurana (analytik INESS).

Panel II: Ako vylepšiť jednotný trh?

· Vladimír Šimoňák (štátny tajomník, Ministerstvo hospodárstva SR)

· Zuzana Gentner Vavrová (Európska komisia, DG GROW)

· Eugen Jurzyca (SaS),

· Katarína Roth Neveďová (SMER-SD) a

· Miriam Lexmann (KDH).

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards