Aktivisti sa s rezortom výstavby dohodli, upravia vyvlastňovací zákon (TASR)

Agentúra TASR spomína dňa 20.1.2015 hromadnú pripomienku, ktorej iniciátorom je aj INESS.

Aktivisti sa s rezortom výstavby dohodli, upravia vyvlastňovací zákon (TASR)

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja našlo zhodu s väčšinou požiadaviek s autormi pripomienok.

Iniciátorom hromadnej pripomienky k návrhu zákona o vyvlastňovaní pozemkov a stavieb sa dnes podarilo s Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR nájsť zhodu pri väčšine požiadaviek. Naďalej však trvá rozpor v systémovom nastavení, či je možné vyvlastňovať aj v súkromnom záujme.

Jeden z autorov pripomienky Ondrej Dostál (OKS) označil rokovanie za úspešné, pretože návrhy občianskych aktivistov rezort v prevažnej miere akceptoval. Ich cieľom je najmä chrániť práva vyvlastňovaných majiteľov. "S potešením konštatujem, že veľmi veľkú časť z našich pripomienok sa podarilo presadiť a ministerstvo sľúbilo, že ich zapracuje do návrhu zákona," uviedol pre TASR.

Aktivisti žiadali, aby boli priamo v zákone vymenované všetky účely vyvlastňovania, teda aby sa neuvádzali len prostredníctvom odkazov na osobitné zákony. "Ministerstvo bolo ochotné doplniť tam tie účely, ale diskutovali sme o tom, či má ostať otvorená možnosť, aby aj osobitné zákony bez toho, aby to bolo spomenuté v tomto zákone, definovali nejaké ďalšie účely," priblížil Dostál s tým, že takáto alternatíva v zákone nakoniec nebude.

Iniciátori pripomienky uspeli aj s návrhom zachovať okrem finančnej náhrady možnosť poskytnutia náhradnej nehnuteľnosti za vyvlastňovanú. Na základe ich požiadaviek sa v návrhu zároveň predĺžia lehoty na vyjadrenia vyvlastňovaných osôb a vylúči sa možnosť náhradného doručovania vyvlastňovanému. Rovnako sa zvýši informovanosť verejnosti o vyvlastňovacom konaní uverejňovaním informácií na úradných tabuliach a webových sídlach obcí.

Ministerstvo však aktivistom nevyhovelo v požiadavke vyvlastňovať iba vo verejnom záujme, nie aj za účelom súkromných investícií. V hromadnej pripomienke požadovali zrušenie zákona o príprave významných investícií. Rezort výstavby pre TASR reagoval, že nie je v jeho kompetencii vypustiť účel vyvlastnenia v tomto zákone, pretože právna úprava patrí pod ministerstvo hospodárstva.

"My tento argument celkom neberieme, pretože, keď sa upravuje komplexne vyvlastňovanie, mali by sa prehodnotiť aj účely. Účel vyvlastňovania v záujme súkromných investícií nespĺňa podľa nášho názoru požiadavku ústavy pre vyvlastňovanie, teda že vyvlastňovať možno iba vo verejnom zaujme a iba v nevyhnutnej miere," tvrdí Dostál.

Hromadnú pripomienku iniciovala skupina ľudí z občianskej iniciatívy Za spravodlivé vyvlastňovanie, z Občianskej konzervatívnej strany (OKS), združenia Via Iuris, Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika, Inštitútu ekonomických a sociálnych analýz (INESS), Zmeny zdola, Hestie a Združenia občanov miest a obcí Slovenska (ZOMOS). V lete minulého roka ju podporilo vyše 900 občanov.

TASR, 20.1.2015

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards