Malý štát ako poistka

Prestavte si, že sa vrátite v čase do 20. januára 2009, na inauguráciu prezidenta Obamu. S jasotom stojíte v dave a fandíte. Zrazu sa vám zjaví anjel s ponukou, že ak sa vzdáte Obamových najlepších politík, tak sa neskôr neuskutoční ani jedna z Trumpových najhorších politík. Obamacare by neexistovala, no rovnako by neboli realizované ani Trumpove protiimigračné opatrenia. Prijali by ste takúto ponuku?

Malý štát ako poistka

Rozumiem, že vás to štve. Každý by chcel to dobré bez toho zlého. Ale prečo by nemohla mať takáto ponuka reálny základ? Teoreticky by ho samozrejme aj mať mohla, ale v praxi by to nebolo možné. Ak má vláda moc robiť významné kroky, ktoré sa vám páčia, tak musí mať aj moc robiť rovnako významné kroky, s ktorými nesúhlasíte. V demokracii  držíte opraty moci vždy len dočasne. Chce sa niekto staviť ako dlho vydrží súčasná zjednotená vláda v Spojených štátoch?
Ten hypotetický anjel vo vašej predstave predstavuje akúsi „poistku“. Namiesto divokej demokratickej oscilácie ponúka určitý stred. Už by ste sa nenadchýnali veľkými politickými víťazstvami, ale rovnako by ste sa nemuseli obávať veľkých politických zlyhaní.

Takáto „poistka“ je veľmi podobná myšlienke malého štátu, respektíve obmedzenej štátnej moci. Aj keď by takéto obmedzenie štátnej moci nemuselo zrušiť žiadnu existujúcu legislatívu, obmedzilo by ju v ďalších podobných výkyvoch oboma smermi – doprava aj doľava.

V americkej politickej kultúre konzervatívci tradične volajú po malom štáte, ale sú to hlavne libertariáni, ktorí sa zaoberajú touto myšlienkou naozaj vážne. Vyzerá to tak, že skoro každý, bez ohľadu na ideológiu, by si prial istú poistku proti zneužívaniu vládnej moci. Aké sú najlepšie dôvody na odmietnutie takejto anjelskej ponuky?

1.    Morálny oblúk – Stotožňujete sa s Martinom Lutherom Kingom, ktorý  povedal, že morálny oblúk je dlhý, ale postupne sa ohýba smerom k spravodlivosti. AK sa potom vyhýbate zlému, nie len že sa vzdáte nejakého dobra, ale vzdáte sa rastúceho dobra. Takáto poistka sa pre vás stáva zbytočnou, pretože nakoniec aj tak vyhráte.
2.    Asymetrická hyperbola – politická rétorika zvyčajne prezentuje vaše dobré nápady ako úžasné a tie politických oponentov ako hrozné.  Ak len preháňate, tak “poistka“ ostáva dôležitým nástrojom. Predpokladajme však, že vaše dobré nápady sú naozaj fantastické, ale zlé nápady vašich oponentov sú nepríjemné len ako ľahké prechladnutie.  V tomto prípade akceptovanie malého štátu len z dôvodu tejto poistky nie je správne. (Argument za poistku v podobe menšieho štátu sa stáva ešte silnejším, ak preceňujete správnosť vlastných nápadov, a silno podceňujete správnosť politiky vašich súperov).

Ak sa vám ani jedna z týchto odpovedí nepozdáva, budete pravdepodobne cítiť pokušenie netrpezlivo odpovedať: „Táto hypotéza je hlúpa, pretože takíto anjeli neexistujú.“ Určite by bolo pekné zabezpečiť hranice oscilácie demokracie.  Lenže neexistuje spôsob, ako to urobiť. Veď aj obmedzenú vládu musí niekto vykonávať, a ten niekto musí byť tiež demokraticky zvolený. 

Nesprávne! Ak chcete malý štát, existujú  dobre otestované mechanizmy na jeho zabezpečenie. Všetci ich poznáme. Vláda väčšiny potrebuje viac ako len jednoduchú väčšinu. Deľba moci komplikuje jednotlivým zložkám štátu možnosť zneužívať svoju moc. Súdne rozhodnutia umožňujú sudcom zablokovať rozhodnutia vlády. Federalizmus výrazne znižuje náklady na „hlasovanie nohami.“ Ak si myslíte, že tieto inštitúcie dnes nefungujú dostatočne, očividným riešením je ich posilnenie. Požadovať častejšie ústavnú väčšinu na prijímanie zákonov. Viac rozdeliť moc v štáte. Vyžadovať pri zmene legislatívy podporu nie od šesť, sedem, osem, deväť, ale všetkých sudcov najvyššieho súdu. Prinútiť jednotlivé (americké) štáty platiť si vlastnú spotrebu z vlastných daní namiesto čerpania federálnej podpory. 

Tak prečo sú obmedzenia vlády tak slabé? Podľa mňa je na vine krátkozrakosť. Obmedzenie vládnych právomocí z dlhodobého hľadiska pomáha každému, ale  vládnucu stranu oslabí okamžite. Tá ťažko bojovala o moc, a teraz keď ju má, túži ju aj využívať. Možno by mohla podporiť obmedzenú vládu začínajúcu za desať rokov odo dneška ("Pane, daj mi cudnosť a zdržanlivosť, ale až neskôr"), ale táto predstava nie je pre nich až tak vzrušujúca, keď sa dnes pozerajú na mávajúce davy. Poistka vo forme malého štátu by nám mnohým mohla zlepšiť život, ale nanešťastie nie je tak sexy. 

Z originálu uverejného na Library of Economics and Liberty preložil Martin Garaj.

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards