Načierno pracujú najmä Slováci (Finweb)

Portál Finweb uverejnil 25.1.2017 článok o čiernej práci na Slovensku, ktorý obsahuje odporúčania Róberta Chovanculiaka ako tento problém riešiť

Načierno pracujú najmä Slováci (Finweb)

Podľa analytika by mohlo u nás bez zmluvy pracovať až 100-tisíc ľudí.

Kým Slovák najčastejšie zamestnáva načierno iného Slováka, v Česku sa už rozmohlo využívanie nelegálnej pracovnej sily mimo Európskej únie. Z vyše dvetisícsedemsto odhalení u nás išlo až v 90 percentách o slovenského zamestnanca, ktorý pracoval bez zmluvy alebo nebol nahlásený v Sociálnej poisťovni, spresňuje hovorkyňa Národného inšpektorátu práce Slavěna Vorobelová. Odhalených cudzincov však postupne pribúda.

Na ilustráciu, v Česku odhalili vyše tisíctristo prípadov čiernej práce pracovníkov z tretích krajín, samotných Čechov nachytali menej ako osemsto. „V porovnaní s našimi susedmi máme menší problém. Súvisí to aj s legislatívnou úpravou, že nahlasovanie do systému sociálneho zabezpečenia je u nás deň vopred, ale i s tým, že naša vláda neuvoľnila zamestnanecké kvóty pre Ukrajinu, ako sa stalo v Česku,“ vysvetľuje konateľ personálnej agentúry Express People Peter Dosedla. Podľa neho odhady hovoria, že približne každý tretí Ukrajinec pracuje načierno. U nás bolo v počtoch nelegálne zamestnaných z tretích krajín najviac Srbov, Ukrajinci boli hneď na druhom mieste.

Skutočne čísla sú vyššie
Rezort práce poukazuje na to, že za zvyšujúce sa čísla odhalených prípadov čiernej práce môže aj vytvorenie špecializovaných útvarov Kobra. Tie majú na starosti iba kontrolu práce. Odborníci však upozorňujú, že väčšina nelegálnej práce zostane nepotrestaná. „Odhady hovoria o tom, že na Slovensku by mal byť podobný pomer čiernej práce, ako je v Rakúsku,“ hovorí analytik Inštitútu zamestnanosti Michal Páleník s tým, že v rámci Európskej únie sú na tom najhoršie Gréci a bývalá Juhoslávia. Dodal, že podľa odhadov pracuje načierno v Rakúsku každý 25. zamestnanec. Pri dva a pol milióna zamestnancov na Slovensku by odhadovaný počet nelegálne zamestnávaných ľudí mohol byť podľa Páleníka až na úrovni stotisíc.

Skresľujúce výsledky
Čísla odhalenej nelegálnej práce však spochybňujú aj zamestnávatelia. „Inšpektorát automaticky zaraďuje medzi nelegálnych zamestnávateľov aj takých, ktorí na základe administratívnej chyby zabudnú zamestnanca prihlásiť v Sociálnej poisťovni. Často chybu opravia o pár dní a dohlásia ho dodatočne, už sú však v registri inšpektorátu a nemôžu čerpať verejné financie,“ vysvetlil Radovan Maxin z Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení. Súhlasí s ním aj analytik INESS Róbert Chovanculiak, ktorý poukazuje, že inšpektorát by mal rozlišovať medzi takými firmami, ktoré spravili chybu a ktoré tak robia zámerne. A to podľa toho, či k situácii prišlo jedenkrát alebo opakovane. Inšpektorát práce však oponuje, že vo väčšine prípadov zamestnávateľ nahlasoval pracovníkov až po kontrole. Pre „zábudlivcov“ navyše sankcie výrazne znížia.

Vo všeobecnosti však Chovanculiak dodáva, že v boji proti čiernej práci by pomohlo odstránenie vysokej byrokracie či zníženie odvodového zaťaženia nízko zarábajúcich ľudí, kde je najväčšia tendencia vyplácania mzdy „na ruku“.

Nelegálne zamestnaní podľa národnosti
Slovensko 2 480
Srbsko 90
Česko 58
Maďarsko 56
Ukrajina 48
Chorvátsko 7
Macedónsko 5
Bosna a Hercegovina 2
Bulharsko 2
Rakúsko 2
Rumunsko 2
Zdroj: Národný inšpektorát práce

Nikola Richterová
Finweb, 25.1.2017

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards