Átláthatónak kell lennie a szociális vállalatok támogatásának (Hirek.sk)

 Portál Hirek.sk prebral 15.3.2017 článok od Sme o plánovanej štátnej podpore sociálnych podnikov, ku ktorej sa vyjadril  Radovan Ďurana

Átláthatónak kell lennie a szociális vállalatok támogatásának  (Hirek.sk)

 POZSONY. Az államnak elsősorban az átláthatóságra kellene figyelnie a szociális vállalatok létesítésére nyújtandó támogatások kapcsán – állítják azok a szakemberek, akik úgy vélik, hogy a szociális vállalatoknak akkor lenne jelentőségük, ha a jövőben valóban elegendő számú tartósan munkanélküli személyt alkalmaznak majd.
A munkaügyi tárca több mint 100 millió eurót akar a szociális cégek létesítésére költeni. A kormány a legkevésbé fejlett járások támogatásáról szóló törvény elfogadásának köszönhetően különítette el a szükséges anyagi forrásokat, s azokat majd uniós alapokból is támogatják.

A támogatás egyik formája a pénzeszközök állami beruházási holdingtársaságon át történő szétosztása, s további pénzeket különítettek el azokra a grantokra, amelyekre a vállalatok felhívások révén tehetnek szert.

Csupán egy a problémák közül

A Gazdasági és Társadalmi Elemzések Intézetének (INESS) elemzője, Radovan Ďurana arra hívta fel a figyelmet, hogy a pénzügyi források mindig csak a problémák egyike, amellyel a vállalkozók küszködnek.

"A sikeres vállalkozónak jó menedzsernek is kell lennie, rendelkeznie kell olyan speciális vállalkozói tervvel, amiben megbízik, valamint túlóráznia kell akár a hétvégeken is annak érdekében, hogy sikeres legyen. Az állam képes a források biztosítására, ám a jó ötletet és az ügyes menedzsert nem tudja biztosítani. Bár a területi közigazgatásban itt-ott megtalálhatók az ügyes menedzserek jó példái, de ez nem jelent szabályt, és sok városi vagy községi vállalat inkább a sikertelenség jeleit mutatja" - szögezi le Ďurana.

A szociális vállalatok esetében azonban további kockázatokat is lát. "A szociális vállalatok esetében az is valós veszély, hogy azok, például a fafeldolgozás esetében, az állami támogatásoknak köszönhetően kiszoríthatják a piacról a már létező vállalatokat. Ezért kérdéses a végső hatás" - állítja Ďurana.

A szociális vállalkozásról szóló törvényen már dolgozik a minisztérium. Az a jövő évtől válna hatályossá. A vállalatok létesítésének támogatásához szükséges anyagi eszközöket pedig már ez év első felében nyújtanák.

Függ az emberektől

A kormány célja főként olyan vállalatok támogatása, amelyek a tartósan munkanélküli személyeknek segítenek.

"A tartós munkanélküliség csökkentésének járhatóbb útja lenne, ha csökkentenék a munkahelyteremtés azon akadályait, amelyek a jelenlegi legiszlatíva ,,jóvoltából“ jöttek létre. Azok például a járulékterheket, a bonyolult adminisztratívát és a munkapiac megalapozatlan szabályozását érintik" - egészítette ki Ďurana.

A Foglalkoztatottsági Intézet (IZ) szerint a szociális válallatoknak teljesíteniük kellene az elvárásokat, ami azonban majd attól is függ, hogy hány személyt alkalmaznak.

Azoknak olyan vállalatoknak kellen lenniük, amelyeket bárki létrehozhat, csak az önkormányzat nem, azért, hogy a polgármester ne befolyásolhassa saját választóinak a jutalmazását - véli Michal Páleník, az IZ igazgatója. Az intézet hosszú távon inkluzív foglalkoztatással találna megoldást a munkanélküliség kérdésére.

"Javasoltuk, hogy miként kellene megoldani a szociális vállalatok ügyét, mert irreális dolog több tízezer szociális vállalat esetében ellenőrizni a kiadásokat. Mindenki inkluzív vállalatot hozhatna létre, miközben bizonyos feltételeket teljesítenie kellene" - magyarázta Páleník.

A javaslatuk szerint a vállalat alkalmazottainak háromnegyedét bizonyos célcsoportból, vagyis a tartósan munkanélküliek, a hajléktalanok vagy volt foglyok közül kellene kiválogatni.

Sme
Hirek.sk, 15.3.2017

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards