Čo nás stojí dostavba Mochoviec?

V roku 2006 sa po privatizácii Slovenských elektrární stal taliansky Enel vlastníkom 66 % jej akcií. Slovenská republika za tento predaj zinkasovala 840 miliónov eur.

Čo nás stojí dostavba Mochoviec?

Súčasťou privatizačného procesu bol aj prísľub Enelu dostavať tretí a štvrtý blok jadrovej elektrárne Mochovce. Štát sa na oplátku vzdal svojich budúcich dividend v rokoch 2006 až 2010, ktoré by dosiahli 330 miliónov eur. Záväzok neskôr predĺžila aj Ficova vláda. Do dnešného dňa tak štát formou nevyplatených dividend investoval do komerčného projektu vyše pol miliardy eur.

Prostriedky investované do projektu, ktorého výhodnosť je pre Slovensko značne otázna, mohli byť pritom použité na znižovanie deficitov, či daňového zaťaženia. Vyplácanie dividend bolo pôvodne pozastavené do roku 2015, termín sa neskôr posunul až na rok 2018. Minister hospodárstva Malatinský dúfa, že proces vyplácania dividend sa podarí naštartovať už o rok skôr.

Tretí jadrový blok Mochoviec by mal byť podľa súčasných plánov uvedený do prevádzky koncom roku 2014, štvrtý v roku 2015. Celkové náklady projektu by sa mali z pôvodne odhadovaných 2,8 mld. eur vyšplhať na 3,8 mld. eur. Ešte v roku 2008 pritom dosahoval tento odhad len 1,8 mld. eur.

 

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards