Minimálna mzda sa má zvýšiť o desať eur (SME)

Je to víťazstvo malej, ale dobre organizovanej skupiny odborárov nad veľkou, ale neorganizovanou skupinou nezamestnaných, povedal na margo minimálnej mzdy pre denník SME dňa 26.7. 2012 Richard Ďurana z INESS.

Minimálna mzda sa má zvýšiť o desať eur (SME)

Sociálni partneri budú hľadať dohodu na výške minimálnej mzdy. Rozhodne o nej vláda.

Minimálna mzda by sa mala od budúceho roka zvýšiť o 10,50 eura na 337,70 eura. Takýto návrh predložilo ministerstvo práce na pondelňajšie rokovanie Hospodárskej a sociálnej rady. Zamestnávatelia sa s odborármi na jej výške nevedeli do polovice júla dohodnúť.

Ministerstvo svoj návrh vysvetľuje tým, že zvýšenie minimálnej mzdy o 3,2 percenta zodpovedá očakávanému rastu priemernej mzdy v tomto roku podľa Inštitútu finančnej politiky. Vlani bola vo výške 786 eur.

V rovnakej miere zvýšila v tomto roku minimálnu mzdu aj Radičovej vláda.

Štandardne iný pohľad

Ak by bolo podľa predstáv zamestnávateľov, minimálna mzda by v budúcom roku zostala na tohtoročnej úrovni 327,20 eura.

„Jej zvýšenie neznamená nič iné ako ďalšie zvýšenie nezamestnanosti od nového roka. O prácu prídu tí, ktorých nikto nezamestná,“ hovorí Rastislav Machunka z Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení.

Zvýšenie minimálnej mzdy však považuje za „menšie zlo“, ako konsolidačný balíček vlády. Ten napríklad počíta so zvýšením odvodov pre zamestnancov s hrubou mzdou nad 1180 eur mesačne. Firmám sa budú zdaňovať zisky sadzbou 23 percent, dnes sa zdaňujú 19 percentami.

Odborári presadzujú, aby sa minimálna mzda zvýšila o päť percent na 344 eur. Šéf OZ KOVO Emil Machyna argumentuje tým, že ich návrh odráža rast inflácie aj produktivity práce na Slovensku.

O výške minimálnej mzdy v rou 2013 rozhodne nakoniec vláda.

Pre a proti

Minimálna mzdu pomáha vyrovnávať regionálne mzdy, tvrdí Machyna. „Bráni tomu, aby v regiónoch neboli zneužívaní zamestnanci,“ dodáva zástupca odborárov.

„Aj keby sa zrušila, ľudia nebudú pracovať za menej, ako by dostali na sociálnych dávkach,“ hovorí Michal Páleník, analytik Inštitútu zamestnanosti.

Pripomína, že ani v zákone nie je vysvetlené, aký má minimálna mzda význam. „Na druhej strane inštitút minimálnej mzdy môže trochu chrániť pred šedou ekonomikou,“ vraví Páleník.

Analytik inštitútu INESS Richard Ďurana považuje inštitút minimálnej mzdy za zbytočný. Minimálna mzda totiž podľa neho zabraňuje tvorbe nových pracovných miest. Zvýhodňuje tak zamestnaných pred nezamestnanými.

„Je to víťazstvo malej, ale dobre organizovanej skupiny odborárov nad veľkou, ale neorganizovanou skupinou nezamestnaných,“ povedal Ďurana.

Marianna Onuferová

SME, 26.7. 2012

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards