Zdravotnícke zákony majú 603 novelizácií

Je v poriadku zmeniť alebo odstrániť zlé zákony, a aj tie dobré je potrebné z času na čas aktualizovať tak, aby reflektovali vývoj vo svete. Ak sa však zákony menia príliš rýchlo, vytvára to značné náklady: od právnej neistoty cez administratívne náklady až po vytváranie dojmu, že politici skôr tápu, než že by mali situáciu pevne pod kontrolou.

Zdravotnícke zákony majú 603 novelizácií

V INESS sme spočítali novelizácie 11 hlavných zdravotníckych zákonov v období 2004-2022. Zistili sme, že v tomto období sa dokopy zmenili až 603-krát.

Toľko zmien zdravotníckych zákonov ukazuje, že generácie politikov sa snažia o neustály mikromanažment sektora. Nedôverujú princípom, ktoré so sebou nesie slovenská zdravotnícka legislatíva. Týmito princípmi sú oddelenie troch funkcií (normotvorná funkcia, výkonná funkcia a funkcia dohľadu), zmluvná sloboda medzi poisťovňou a poskytovateľom, či systém legislatívnych stimulov a regulácií .

Žiadna politická garnitúra po roku 2006 však neprišla s vlastnou náhradou existujúceho systému, len neustálymi zásahmi postupne mrzačila koncept zavedený v roku 2004. Po stovkách noviel je však slovenské legislatívne prostredie natoľko poškodené, že si bude vyžadovať rozsiahle opravy.

Tu však nachádzame rozdiel medzi reformou a legislatívnym príštipkárstvom. Reforma začína odvrchu – znovuobjavením základných princípov, na ktorých systém stojí. Týmto základom je najmä spomínané rozdelenie funkcií. Štát tvorí normy (pravidlá), ktoré do života uvádzajú autonómne subjekty (poskytovatelia a poisťovne vybavené zmluvnou slobodou) a nad napĺňaním tohto rámca bdie nezávislý dozorca (Úrad pre dohľad). Na týchto základoch je možné následne stavať legislatívu.

Vybrané zistenia:

  • Najviac – až 78 – novelizácií sme zaznamenali v roku 2022. V roku 2018 došlo k 68 novelizáciám, a roky 2020 a 2021 zažili zhodne po 54 novelizáciách.
  • Roky 2020 až 2022 priniesli spolu až 186 novelizácií skúmaných zákonov, čo predstavuje takmer 31 % všetkých novelizácií v období 2004 až 2022.
  • V doteraz rekordnom roku 2022 bol každý zákon v priemere novelizovaný približne 7-krát. Mediánová hodnota za rok 2022 je 5.
  • Zákonom s najvyšším počtom novelizácií je zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti (578/2004), ktorý bol medzi rokmi 2004 a 2022 novelizovaný až 119-krát.
  • Zároveň ide aj o najčastejšie novelizovaný zákon s priemernou frekvenciou 6,26 novelizácie za rok.

Publikácia dostupná ako PDF tu.

 

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards