Market Finesse 2/2023

Nedokážem to vydržať, preto to spomeniem hneď tu v úvode: v INESS sme predstavili snáď najdôležitejší reformný materiál v oblasti vzdelávania za uplynulých 20 rokov. Tak a teraz pekne poporiadku.

Market Finesse 2/2023

Konečne začala jar. Skoková zmena do „tričkového“ slnečného počasia mi dáva nádej, že predvolebné kampaň, ktorá sa začala prvým dňom demisie súčasnej vlády, sa nebude niesť pre verejné financie do septembrových volieb v takom temnom duchu ako doteraz. Bezbrehé rozdávanie, ktorého sme svedkami, v kombinácii s novými či vyššími, ba priam až extrémnymi daňami (pozdravujeme Slovnaft) hovoria jasnou rečou. Aj priemerný užívateľ Google si vie za pár sekúnd dohľadať, aké sú dane, odvody, regulačná záťaž či ekonomická výkonnosť v tejto krajine a porovnať ich nielen so susednými. Tatranský tiger zostarol, zoslabol a v takmer všetkých ukazovateľoch je ďaleko na chvoste. Oplatí sa v tejto krajine investovať, podnikať, pracovať, študovať či liečiť sa? Toto sú otázky, ktorým budú politici v budúcnosti čeliť čoraz častejšie, pretože mnohí ľudia už začali „hlasovať nohami“ a svoj život presúvajú mimo hranice Slovenska. Dlho som to bral ako štatistickú záležitosť, ale už viem o ľuďoch z môjho širšieho či užšieho okolia, ktorí balia buchty do obrusu a mávajú Kriváňu na rozlúčku.

Ak to politici s touto krajinou myslia vážne, podávame im pomocnú ruku: potom, ako sme pred poslednými voľbami v roku 2020 predstavili naše hodnotenie volebných programov politických strán, sme zverejnili aj text s názvom Ako napísať víťazný program (str. 7). Vašu pozornosť upriamujem na bod 5. Áno, prehupli sme sa do politickej éry, kedy väčšina poslancov zabudne na tézy vo svojich volebných programoch precitnutím po volebnej noci. Stále však v sebe živím nádej, že sa nájde pár politikov, ktorí to so Slovenskom myslia vážne.

V úvode tohto textu ste zaiste odhalili moje nadšenie z novej publikácie = reformného návrhu, ktorý sme predstavili tento týždeň. Východiská pre tento návrh sú dve: poznanie skutočnosti, že 1) čiastkové parametrické zmeny v školstve nevedú k reálnym zmenám, a 2) paradigmatické reformy v tomto sektore nikdy nezačnú, ako nasvedčuje 34-ročné čakanie od roku 1989. Na Slovensku máme množstvo šikovných a angažovaných ľudí, ktorí by chceli v školstve niečo zmeniť. Títo ľudia „na okraji“ majú vízie, nápady a chuť vyhrnúť rukávy a pustiť sa do práce, akurát majú zviazané ruky reguláciami a zákonmi. Na druhej strane máme na Slovensku viac ako 50 škôl, kde sa vzdeláva 20-tisíc detí, ktoré sa za 9-10 rokov nenaučia poriadne čítať, písať ani počítať. Kolega Róbert Chovanculiak v publikácii Ako prelomiť ľady v školstve predstavuje reformný návrh postavený na akademickom výskume a príkladoch najlepších politík zo zahraničnej praxe. Výskum prináša presvedčivé poznanie, že najlepšie výsledky prináša možnosť zakladať tzv. charterové resp. autonómne školy. Teda školy, ktoré získajú slobodu vo fungovaní výmenou za zodpovednosť za výsledky. Tieto politiky dokázali zlepšiť výsledky vzdelávania detí zo znevýhodneného prostredia. Skúsime to aj na Slovensku? V publikácii nájdete odpovede na kľúčové otázky: čo sú základné podmienky a predpoklady úspechu týchto škôl pri zavádzaní na Slovensku? Prečo je dôležité umožniť preberanie verejných škôl do správy úspešných prevádzkovateľov? A ako sa musí zmeniť systém školských obvodov, aby táto zmena mohla nastať? Viac sa dočítate na strane 18.

Predstavte si, že podnikáte v zdravotníctve, alebo vediete nemocnicu. A musíte sledovať všetky legislatívne úpravy. Je jasné, že treba zmeniť alebo odstrániť zlé zákony a aktualizovať tie dobré, aby držali krok s dobou. Ak sa však zákony menia príliš rýchlo, nielenže to vytvára právnu neistotu a zvyšuje administratívne náklady, ale zároveň to vytvára dojem, že politici nemajú jasnú víziu a kontrolu nad situáciou, ale len tápajú. Zistenia našej novej analýzy ukazujú, že len medzi rokmi 2004-2022 boli hlavné zdravotnícke zákony novelizované 603-krát! To je takmer 32-krát za rok. Zdravotnícke zákony sa v priemere menia častejšie než raz za 2 týždne. Takto naozaj nevyzerá stabilné a predvídateľné podnikateľské prostredie. Ako menší podnikateľ bez armády administratívnej sily ste tak v podstate stále povestnou „jednou nohou v base“. Viac sa o publikácii Novelizácie v zdravotníctve 2004-2022 dočítate na strane 18.

V čísle nájdete množstvo zaujímavých textov aj na ďalšie témy, ktoré vibrujú vo verejnom diškurze, ako napríklad 4-dňový pracovný týždeň či Degrowth.

Prajem vám inšpiratívne jarné čítanie,

Richard Ďurana

Market Finesse 2/2023 si môžete ako PDF prečítať či stiahnuť tu.

 

Pridajte sa k nám svojimi 2 % a zvýšme spolu tlak na zodpovednejšie hospodárenie štátu a menej regulácií, nech znie viac rozumu a menej populizmu.

Váš tím INESS

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards