Market Finesse leto/2023

Toto číslo Market Finesse vychádza po pármesačnej odmlke. Tá nebola spôsobená nedostatkom obsahu, práve naopak. V INESS ale aj vo fantáziách politikov sa toho udialo v predvolebnom období toľko, že sme newsletter museli kvôli kvantu práce na čas odkloniť na vedľajšiu koľaj. Rest ale týmto číslom doháňame a opäť sa môžete tešiť na zaujímavé čítanie.

Market Finesse leto/2023

Začnem pohľadom do domácej kuchyne: rady INESS sa rozšírili o ďalších 2 analytikov. Jeden z nich – Matej Bárta – s nami externe spolupracoval počas VŠ štúdia v Amsterdame na ad hoc projektoch už dlhšiu dobu, teraz sa stáva plnohodnotným členom INESS a jeho hlavnou oblasťou je zdravotníctvo. Ďalším je Richard Vilkus, ktorý na seba preberá najdlhšie fungujúci projekt INESS – Cenu štátu

Od posledného čísla sme vydali 9 publikácií, zorganizovali viacero domácich i medzinárodných podujatí.

Najväčším zážitkom je pre mňa každoročné celoštátne finále Ekonomickej olympiády. Kolegyňa Monika Budzák z tejto trojkolovej súťaže vybudovala podujatie, do ktorého sa každoročne zapája viac ako 10-tisíc stredoškolákov zo všetkých kútov Slovenska. Nebyť predvianočnej chrípkovej vlny, ktorá prešla celou krajinou a zatvorila mnohé školy, účasť by určite pokorila minuloročný rekord. Do finále sa cez školské a krajské kolá kvalifikovalo 50 najlepších ekonómov a ekonómiek spomedzi 10 120 zapojených študentov. Chodím na toto finále rád. Pozorovať pokope mladých a múdrych študentov, ktorí nielen majú vedomosti na úrovni vysokoškolákov v prvom stupni štúdia, ale ktorí ich vedia aj artikulovať a argumentovať pred odbornou komisiou súťaže, to je skutočný zážitok. Sledovať napätie v tvárach oddaných učiteľov, ktorí ich ekonómiu učia nielen na hodinách, ale aj v mimoškolských krúžkoch, slzy šťastia ale aj sklamania, to pohne každým človekom. Je obdivuhodné, ako sa študenti so záujmom vedia dostať k informáciám a naučiť sa veci, ktoré sa na školách nevyučujú. Apropos, prihlasovanie do 7. ročníka olympiády je už otvorené. Ak ste študent alebo rodič, zistite, či je už vaša škola prihlásená!

Tento rok sme premiérovo organizovali aj Ekonomickú olympiádu pre základné školy. Asi nikto z nás nečakal, že sa zapojí viac ako 200 škôl a 4 400 žiakov. Ako som sa neskôr dozvedel, bol medzi nimi aj môj syn. Na svojich vedomostiach však musí ešte popracovať. V texte na strane 31 si môžete aj vyskúšať zodpovedať zopár otázok z testu pre žiakov ZŠ. Dáte 100%?

Veľa občanov Slovenska si zaiste vydýchlo, keď rozhádanú koalíciu nahradila 15. mája tohto roku úradnícka vláda na čele s premiérom Ľudovítom Ódorom – mimochodom tiež členom Odbornej rady našej Ekonomickej olympiády. Táto vláda si dala za cieľ spraviť neodkladné opatrenia vedúce k zastaveniu rastu rekordného deficitu verejných financií a pripraviť niečo ako roadmap, manuál, odporúčania pre nasledujúcu vládu. Držíme im v tom palce. Že aj úradnícka vláda vie podľahnúť politickým tlakom sme zažili tento týždeň, kedy tripartita schválila výšku novej minimálnej mzdy nad zákonom stanoveným automatom.

V tomto čísle nájdete nielen stručný sumár všetkých našich nových publikácií a podujatí, ale aj zaujímavé texty z oblasti školstva, zdravotníctva, či texty reagujúce na aktuálne fantaskné nápady ohľadom podpory dlžníkov na úkor ostatných (viď hypotéky, cez ktoré sa prevalila celá lavína najrôznejších politických návrhov).

Na september pripravujeme okrem žiadaného a potrebného hodnotenia volebných programov ďalšie nové publikácie a spustili sme už aj prihlasovanie na druhý ročník Economic Base Campu. 4-dňový vzdelávací seminár pre študentov, na ktorom bude prednášať nielen celá úderka INESS, ale privítame opäť vynikajúceho českého ekonóma, tentokrát Pavla Potužáka z Vysokej školy ekonomickej v Prahe.

Prajem vám všetkým na konci leta inšpiratívne čítanie,

Richard Ďurana

Market Finesse leto/2023 si môžete ako PDF prečítať a stiahnuť tu.

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards