Proces výberu špecializačného štúdia slovenskými študentmi a študentami medicíny

O nedostatku lekárov na Slovensku sa veľa hovorí, predovšetkým v kontexte ich celkového nedostatku, hlavne následkom starnutia populácie. Tento nedostatok však nie je rovnomerný. Koncom roka 2023 chýbali endokrinológovia, neurológovia a diabetológovia, a v posledných rokoch aj reumatológovia, imunoalergológovia a pľúcni lekári. Výpovede zo zdravotníctva naznačujú, že záujem medikov o rôzne špecializácie sa mení. Celkový nedostatok lekárov preto vysvetľuje len časť problému, významným faktorom je aj zmena preferencií pre jednotlivé špecializácie.

Proces výberu špecializačného štúdia slovenskými študentmi a študentami medicíny

V INESS sme preto uskutočnili kvalitatívny výskum, ktorého cieľom je analyzovať, ako si slovenskí študenti a študentky medicíny vyberajú svoje špecializácie. Za týmto účelom bolo uskutočnených 15 hĺbkových výskumných rozhovorov s medikmi a medičkami zo všetkých slovenských lekárskych fakúlt. 

Výskum najprv analyzuje informačné kanály, cez ktoré medici a medičky získavajú vedomosti potrebné pre spravenie rozhodnutia. Budúci lekári a lekárky získavajú informácie z rôznych zdrojov – od akademických prednášok, cez rozhovory s kolegami a známymi, až po hľadanie na internete. Často sa však stane, že konečné rozhodnutie o tom, akú špecializáciu si vyberú, prichádza až ku koncu štúdia. Nie je pritom zriedkavé, že sa aj v tejto fáze cítia nedostatočne informovaní.

Rozhodovanie o výbere špecializácie je zároveň ovplyvnené mnohými faktormi, na ktoré sa zameriava druhá časť publikácie. Medzi dôležité faktory patrí napríklad (ne)kvalita praktickej výučby a vzťahy s personálom, ale aj prípadné skúsenosti s diskriminačným správaním zo strany niektorých lekárov a pedagógov. Medici a medičky však zvažujú aj charakteristiky samotnej špecializácie. Medzi tie dôležité patrí napríklad pestrosť, potenciál pre rast a rozvoj, fyzická a psychická náročnosť, možnosť otvoriť si vlastnú ambulanciu v budúcnosti a celkový životný štýl, ktorý špecializácia ponúka.

Podľa vedomostí autora ide o prvé systematické skúmanie tejto problematiky v kontexte slovenského zdravotníctva. Výskum prostredníctvom identifikácie relevantných motívov a vzorcov ponúka hlbšie poznanie problematiky.

Celá štúdia je dostupná na tomto odkaze.

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards