Budúcnosť Slovenska je aj na východe – ale trochu inde, než tvrdí Andrej Danko

Andrej Danko pred pár dňami zopakoval v istých kruhoch často omieľanú myšlienku o dôležitosti ekonomických vzťahov Slovenska s Ruskom. Tieto myšlienky sú vyslovované cez emócie a nie cez dáta. Tak sa na ne pozrime.

Budúcnosť Slovenska je aj na východe – ale trochu inde, než tvrdí Andrej Danko

V roku 2022 tvoril podiel Ruska na exporte slovenských výrobkov 0,52 %. To znamená, že z každých 100 eur hodnoty vyvezených slovenských výrobkov smerovalo 52 centov do Ruska. Pre porovnanie, k najväčšiemu partnerovi, Nemecku, smerovalo 20 % produkcie. Na Ukrajinu smerovalo 1,4 % exportu, teda skoro 3-krát viac než do Ruska.

Dobre, ale argument môže znieť, že za to môžu sankcie. Cúvnime teda do roku 2021, keď sa ruské tanky ešte len zbiehali na štart a zahrievali motory. Podiel Ruska na slovenských exportoch bol vtedy 1,9 %. Bolo až 13. najväčším partnerom pre slovenský vývoz.

No moment! Aj keď podstatne slabšie ako dnes, ale aj vtedy už existovali nejaké sankcie. Bolo tak od ruského útoku na Krym v roku 2014. Presuňme sa naším štatistickým strojom času do roku 2013, keď boli ekonomické vzťahy EÚ a Ruskej federácie ružové. Jej podiel na slovenských exportoch bol 4,1 %. A keď už sme takí rozbehnutí, rovno vyrátajme priemer za roky 2004 – 2013, aby nám to náhodou neskreslila nejaká jednorazová udalosť. Ten priemer je 3,1 %. Ani v najlepších časoch teda slovenská ekonomika nevyvážala do Ruska ani dvadsatinu svojho exportu.

Ti šikovnejší kritici by mali vytiahnuť z rukáva eso – časť exportov nesmerovala do Ruska priamo, ale bola subdodávkou pre exporty z iných členských štátov! Tak si otvorme štatistiku obchodu EÚ v roku 2013. Do Ruska smerovalo v ten rok 6,4 % exportov, čo z neho robilo  piateho najväčšieho mimoúnijného partnera. Ak sa pozrieme na celkové exporty členských štátov, teda intra- aj extraúníjne, tak Rusko malo podiel 2,8 %.

Nebude asi prekvapením, že z hľadiska importov na Slovensko je podiel Ruska vyšší, ako pri exportoch. V roku 2022 bolo odtiaľ 6,8 % našich importov. Z toho zhruba 95 % hodnoty tvorili ropa a plyn. Pozor, bolo to v čase historicky rekordných cien, najmä v prípade plynu. Tie výrazne nafúkli aj hodnotu importov. V roku 2023 bola hodnota importov z Ruska skoro o polovicu nižšia a jeho podiel na importe bol len 4,4 %. Vzhľadom na to, že existuje vysoká šanca nepredĺženia zmluvy na prepravu plynu cez Ukrajinu a zároveň od januára 2025 platí aj pre nás zákaz vyvážať výrobky vyrobené z ruskej ropy, hodnota importu môže čoskoro klesnúť ešte výrazne nižšie.

Aj v alternatívnom vesmíre, v ktorom sa Rusko snaží so susedmi obchodovať a nie ich vypáliť, by táto krajina bola našim druhosledovým obchodným partnerom. Rumunsko je dnes 5-násobne významnejší exportný partner, USA 7-krát a Nemecko 40-krát. Prakticky každá väčšia členská krajina EÚ je z hľadiska obchodného vzťahu so Slovenskom o vesmír inde oproti Rusku. Sme hlboko integrovaní v produkčných štruktúrach únie a západného sveta a tomu zodpovedá obchod. Nejaké dodatočné tovary a služby by si na ruskom trhu svoje miesto určite našli, no bavíme sa tu o jednotkách dodatočných percent podielu.

V celej tejto diskusii zaniká jeden podstatný fakt. Na východ od Slovenska sa nachádza partner s veľkým ekonomickým potenciálom. Je ním Ukrajina. Nejde len o možnosť Slovenska podieľať sa na obnove vojnou zničenej krajiny. Ukrajina má v Európe po Rusku druhé najväčšie odhadované zásoby snáď polovice periodickej tabuľky, veľkú poľnohospodársku kapacitu, silné strojárstvo, 40 miliónov obyvateľov a ochotu vrhnúť sa Európe do náručia. Pre Európu by sa o 15-20 rokov mohla stať podobne úspešným príbehom, ako napríklad Poľsko. Bude k tomu potrebovať obrovské investície a práve Slovensko môže byť pre ne jednou z brán. Ak si túto príležitosť všimneme.

N, 2.8.2024

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards