INT 1/2020 Index pružnosti zamestnávania 2020

INT 1/2020  Index pružnosti zamestnávania 2020

Plánujú strany vo volebných programoch zvýšiť pružnosť zamestnávania? 

Index pružnosti zamestnávania  2020 porovnáva pružnosť zamestnávania v krajinách EÚ a OECD. Krajiny, kde je nízka pružnosť zamestnávania, obyčajne čelia vyššej miere nezamestnanosti. Cieľom zostavovateľov indexu je rozšíriť verejnú diskusiu o regulácii zamestnávania, nakoľko flexibilita v tejto oblasti prináša merateľné pozitívne výsledky.

Už tretí rok po sebe zverejňujeme Index pružnosti zamestnávania, ktorý je zhotovovaný v spolupráci s litovským inštitútom LFMI[1]. Keďže súčasná vláda Zákonník práce nereformuje v pozitívnom zmysle smerom k vyššej pružnosti zamestnávania, ale skôr uťahuje regulácie, Slovensko sa opäť umiestnilo v spodnej časti rebríčka, na siedmom mieste od konca spomedzi 41 krajín, pričom medziročne pokleslo o štyri priečky.

Viac sa môžete dočítať v publikácii TU.

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards