Novembrový Market Finesse

Rok sa prehupol do poslednej štvrtiny. Z fiškálneho hľadiska je tento čas zaujímavý hlavne kvôli tzv. zákonu roka, ergo Zákona o štátnom rozpočte. Minister financií sa chystá do Národnej banky Slovenska. S ministerským kreslom sa mohol rozlúčiť veľkolepo – história si ho mohla pamätať ako prvého slovenského financmajstra, ktorý predložil vyrovnaný rozpočet. Nestalo sa, a predložil rozpočet, ktorý nás sklamal absenciou ambicióznosti. Štát aj v tomto roku dostane o miliardu eur viac, ako plánoval. A tam, kde mala žiariť zelená farba prebytkového rozpočtu, stále oči vypaľuje červená farba deficitu. Pritom by stačilo vymýšľať menej nových dávok a programov, a rozpočet by bol hravo prebytkový. Osobitným problém rozpočtu sú ale rezervy, ktoré dosiahnu rekordných takmer 800 miliónov eur. Tieto rezervy umožnili práve prudko rastúce príjmy, Paradoxom tohto rozpočtu je skutočnosť, že i napriek prebytku príjmov – ktorý mohol po rokoch zvyšovania daňových sadzieb a daňových základov konečne viesť k znižovaniu daňového bremena - vláda navrhuje novú daň, daň reťazcov, ktorú vo vyšších cenách zaplatia spotrebitelia.

Novembrový Market Finesse

Práve k tejto novej dani z dielne Slovenskej národnej strany sme pripravili štúdiu, v ktorej vysvetľujeme, akú škodu by napáchala. Štúdia nesie príznačný názov Odvod reťazcov – Strašiak pre veľkých, kladivo pre malých.

Ďalšia štúdia, medzinárodná, na ktorej sme sa autorsky podieľali, mala názov Regulácia minimálnej mzdy. Je to zložité (štúdia vyšla anglicky s názvom Minimum wage regulation. It´s complicated). Prišla v čase, keď vláda opäť rozhodla o raste minimálnej mzdy, a mzda, pod úrovňou ktorej je zakázané pracovať, opäť porastie rýchlejšie ako priemerná mzda. V budúcom roku dosiahne už 48 % priemernej mzdy. Hlavné zistenia našej štúdie si môžete prečítať v tlačovej správe s názvom Minimálna mzda ako nástroj politického marketingu.

Pred 2 rokmi sme vymysleli a predstavili Byrokratický index. Jeho cieľom je nielen zmapovať všetku byrokraciu, ktorej čelia hlavne malí podnikatelia, ale túto byrokraciu aj kvantifikovať. Minulý rok sa nám z Byrokratického indexu podarilo po prvý krát spraviť medzinárodnú iniciatívu, a zostavili sme porovnanie troch krajín. Tento rok sme Medzinárodný deň byrokracie, ktorý sme stanovili na 29. september (deň narodenia ekonóma Ludwiga von Misesa, autora výbornej knihy Byrokracia), oslávili už vo štvorici, pridali sa k nám Česká republika, Ukrajina a Litva. Malý podnikateľ na Slovensku strávi (príznačnejšie by asi bolo zabije) papierovačkami ročne 222 hodín. To je viac ako jeden a pol mesiaca pracovného času.

Po troch rokoch sme aktualizovali našu štúdiu s názvom Elektrická daň. Tá predstavuje náklady rôznych politík, ktoré sú prenesené do cien elektriny – environmentálna politika (dotácia „zeleným“ zdrojom), sociálna politika (dotácia na spaľovanie hnedého uhlia), nevytvorenie rezerv v minulosti (vyraďovanie jadrových elektrární), či využívanie monopolného postavenia štátu na zvyšovanie príjmov štátneho rozpočtu (dividendy SEPS). Od roku 2015 táto daň vzrástla o 17 %.

Pokračujeme s prípravou celoslovenskej Ekonomickej olympiády. V decembri začína školskými kolami. Už teraz máme prihlásených takmer 110 stredných škôl z celého Slovenska. Školy sa môžu prihlasovať do 3. decembra a nepochybujeme, že sa ich prihlási viac ako vlani, kedy svaly ekonomických vedomostí napli študenti zo 150 škôl. Zapojili sa aj školy z vášho mesta?

Nemeriame – nevieme. Taký je názov jedného z viacerých článkov v tomto čísle, v ktorom sa zameriavame na zdravotníctvo. Potreby reforiem v tomto sektore sa stávajú natoľko pálčivými, že ich absencia bude stále viac ovplyvňovať celú ekonomiku. V tomto komentári sa snažíme apelovať na správne využívanie ekonomických parametrov pri porovnávaní výkonnosti, efektivity a ceny poskytovania zdravotnej starostlivosti na Slovensku so zahraničím. Nezriedka sa totiž objavujú texty plné porovnaní, ktoré porovnávajú hrušky so zemiakmi.

Prajem vám pohodový prechod do chladnejších dní a veľa inšpiratívneho čítania,

Richard Ďurana

Novembrový Market Finesse si môžete stiahnuť ako pdf tu. Alebo použite tento rozcestník:

 

Pravidelné rubriky

Cena štátu - Hodnota kilometra cesty za peniaze
Pytvanie - Drahá informatizácia pokračuje
Porovnanie - Drahší dym

Články

Minimálna mzda ako nástroj politického marketingu
Byrokraciu vyliečia len šampióni
Bez obeda
Primeraná rozlúčka s ministerským kreslom
Ovládnu nás skôr mimozemšťania či byrokracia?
Nemeriame – nevieme
Giganty zacielili na zdravotníctvo
Aká je realita „nadmerných“ ziskov reťazcov
Najvzrušujúcejšia kauza v ekonómii: Kauza majáky a nové dôkazy
Čakanie na prvú jazdu
Šťastné sliepky
Európska ochrana spotrebiteľa na hlavu
Peniaze nie sú všetko, ani v zdravotníctve
Finančná gramotnosť politikov

Publikácie

INT 7/2018: Elektrická daň vzrástla
Odvod retazcov: Strašiak pre veľkých, kladivo na malých

Podujatia

Ekonomické reči: dve tváre a jedna facka
Seminár Asociácie na ochranu práv pacientov SR
INESS na kongrese Právne, forenzné a ekonomické aspekty medicíny
VI. Austrian Congress
INESS súčasťou Národného Agro Inkubátora
INESS na Think Tank Essentials Training v Bruseli
Autorské práva v digitálnej dobe
Elektrická daň v liberálnom dome
Ekonomické reči: dve tváre a jedna facka
Pozemkové úpravy – cesta k naštartovaniu slovenského poľnohospodárstva
Seminár pre novinárov o odvode reťazcov
INESS na konferencii SAPI
 

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards