Hazardné hry: stolček prestri sa

"Sin taxes", po slovensky dane z hriechu, ožívajú vždy vtedy, keď sa štátom minú peniaze. Vysoký deficit garantuje fajčiarom, milovníkom alkoholu, pojedačom sladkostí, ale aj hazardným hráčom, že si na nich štát opäť spomenie. Presnejšie, na ich peňaženku.

Hazardné hry: stolček prestri sa

„Koľko zaplatia hráči hazardných hier na hazardných odvodoch už dnes?“ Pýtame sa niekedy novinárov alebo politikov. Na Slovensku je fiškálna gramotnosť nízka, skoro nikto nevie. Akurát sa vychádza z pocitu, že dane z hriechu je možné vždy zvyšovať.

Chceli by sme, aby sa toto podľa nás pomýlené a zjednodušené vnímanie zmenilo. Preto vydávame publikáciu s názvom Hazardné hry: stolček prestri sa. Stiahnuť si ju môžete tu.

Záznam zo seminára pre novinárov si môžete pozrieť tu.

V tejto publikácii sa snažíme širokej aj odbornej verejnosti vysvetliť, čo všetko je považované za hazard (vrátane športky, tomboly, či stávok na víťazstvo v prezidentských voľbách). Poukázať na fakt, že za hazardné hry sú považované aj aktivity, pri ktorých nemusí mať človek „jednu nohu v kriminále“ a zadlžiť celú rodinu až po vnúčatá.

Snažíme sa poukázať na to, že už dnes vyberaný odvod z hazardných hier dosahuje štvrť miliardy eur, a teda je vo verejných príjmoch dobre viditeľný, omnoho viac, ako v takom Nemecku, Rakúsku či Holandsku.

Hoci politici radi argumentujú, že hazardné hry spôsobujú negatívne externality (spoločenské náklady iným osobám, ako sú hráči), vôbec sa netrápia tým, že by sa ich pokúsili vyčísliť. Hranie hazardných hier je dobrovoľná činnosť, ale osobitne zdanená a každá osobitná daň by mala byť adekvátne zdôvodnená.

Hoci v zákone o hazardných hrách sa hovorí  o tom, kam by mali prostriedky z tohto odvodu potiecť, toto určenie je len všeobecné a vlastne ani nedáva zmysel. Patologické hranie môže mať za následok vyššie výdavky na políciu, súdnictvo, sociálne a zdravotnícke výdavky. Prostriedky tohto odvodu ale podľa zákona končia aj v ochrane životného prostredia či podpore ľudovej kultúry. Výdavky nijako nesúvisiace s kompenzáciou nákladov patologického hrania.

V publikácii ďalej upozorňujeme na nezamýšľané dôsledky, ktoré naivné zvyšovanie daňového zaťaženia môže spôsobiť. V dnešnom online svete  trvá výroba jazykovej mutácie úspešnej stránky niekoľko dní, a presun peňazí hráčov do zahraničia niekoľko minút. Využívať VPN adresy dnes nie je žiadne umenie. Hráči si tak môžu zahrať kdekoľvek, a preto nikdy nebolo medzinárodné porovnanie sadzieb daní tak dôležité ako dnes. Štát, ktorý to preženie so sadzbami nielenže vyberie menej, ale zmenší sa aj jeho schopnosť čeliť negatívnym externalitám vyplývajúcich z rizikového hrania.

Celú publikáciu nájdete  tu a záznam zo seminára pre novinárov si môžete pozrieť tu.

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards