Economics at home

The coronavirus stopped the functioning of companies and offices, closed schools, but certainly did not stop all educational opportunities. At INESS, we have decided to compile some chapters from “the Economics in 31 hours” textbook for teachers of Economics and Civics. Each topic contains a number of basic explanations and concepts, a video and an online test. The final output from students should be in a form of an essay on the topic of a given chapter. We always publish the chapters on the web, the test is available to all registered teachers in this year's Economics Olympiad.

Ekonómia na doma

Koronavírus zastavil fungovanie firiem a úradov, zatvoril brány škôl, no rozhodne nezastavil všetky možnosti vzdelávania. V INESS sme sa rozhodli spracovať pre učiteľov ekonómie a občianskej náuky kapitoly z učebnice Ekonómia v 31 hodinách. Každá téma obsahuje niekoľko základných vysvetlení a pojmov, video a tiež online test. Poslednou časťou je spracovanie eseje na tému danej kapitoly. Témy budeme zverejňovať vždy na webe, test bude dostupný pre všetkých registrovaných učiteľov v tohtoročnej Ekonomickej olympiáde.

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.

O otváraní obchodov musí rozhodnúť politik

O otváraní obchodov majú vraj rozhodnúť epidemiológovia a nie ekonómovia. Paradoxne, ako ekonóm súhlasím s druhou časťou tvrdenia, ale nie s prvou. Máme systém parlamentnej demokracie a bremeno rozhodovania by malo byť na pleciach voleného zástupcu, nie expertokracie.

Česká vláda podáva ruku, ktorá nie je jej

Vláda Českej republiky prijala opatrenia Ministerstva pre miestny rozvoj o ochrane nájomníkov neplniacich si svoje záväzky voči majiteľom bytov. V prípade neschopnosti splácania nájmu, v dôsledku epidémie koronavírusu, nesmie byť vypovedaná nájomná zmluva. Ochrana môže trvať najdlhšie do konca júla a splatnosť dlhu má byť podľa ministerstva najneskôr do konca decembra 2020. V takomto prípade sa, v podstate, jedná o bezúročnú pôžičku.

Stránky

Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards