Market Finesse 7-8/2024

Začal školský rok a po pár dňoch vidím na svojich deťoch dramatický pokles optimizmu. Nábeh na 10 mesiacov nútených prác kompenzuje len spoločenský rozmer a opätovné pravidelné stretávania kamarátov, s ktorými sa vzájomne formujú viac, ako ich formuje škola. To hovorí veda.

Market Finesse 7-8/2024

Prázdniny ale skončili aj v parlamente a začína obdobie, počas ktorého si nejeden z nás povie: „Lepšie by bolo, keby nerobili vôbec nič.“

Včera nám všetkým schválili novú daň – daň z cukru. O tom, že okrem zvýšenia príjmov štátnej kasy táto daň neprinesie žiadny z efektov uvedených v dôvodovej správe k tomuto zákonu, sme písali počas posledných rokov vo viacerých odborných publikáciách. Dáta zo sveta stoja na pevných nohách a slovenský poslanec nimi sotva pohne.

Hovorí sa aj o ďalších nových daniach či zvyšovaní už existujúcich. Daň z finančných transakcií sme nazvali „daňou z dýchania“. Dokonca aj DPH, ktorá bola pre súčasného premiéra niečím v závetrí, čoho sa kvôli sociálnemu rozmeru (relatívne najviac zaťaží nízkopríjmových a dôchodcov) nechcel roky dotknúť, sa dostala do hľadáčika daňovej flinty.

Ani letná sezóna však nebola oázou pokoja. Diskusia okolo nivelizácie daňovo-odvodového zaťaženia živnostníkov a zamestnancov nabrala emotívny náboj vynájdením nového terminus technicus falošní živnostníci. SZČO sú vraj čiernymi pasažiermi sociálneho systému. A práve živnostníci sú jednou z dvoch hlavných tém tohto čísla Market Finesse. Potrebujeme viac živnostníkov, nie menej je názov jedného z textov, ktorý v tomto vydaní nájdete.

Druhou témou je progresívne zdanenie príjmov fyzických osôb. Zámer na jej zavedenie má súčasná vláda vo svojom programovom vyhlásení. Opäť – s cieľom zvýšiť príjmy štátnej kasy, a to približne o 80 miliónov eur. O progresívnom zdanení sa na Slovensku nevedie odborná ani spoločenská diskusia. Toto vákuum sme vyplnili novou štúdiou s názvom Progresívna daň skrytá v odvodoch. Popisujeme v nej veľkú mieru progresivity platenia odvodov s rastúcim príjmom. Dodatočné odvody sa však nepremietnu do vyšších dôchodkov, materskej, ani inej dávky pre platiteľa odvodov, ale sú solidárne „rozpustené“ v sociálnom systéme. Preto sme začali používať termín „progresívna odvodová daň“.  

Začiatkom septembra sa v gréckej Olympii uskutočnilo medzinárodné finále Ekonomickej olympiády. Súťaž, ktorá ešte pred 7 rokmi prebiehala len na Slovensku (vďaka INESS) a v Česku (vďaka INEV), sa utešene rozšírila a v Grécku si svoje vedomosti porovnali študenti z 18 (!) krajín. V čísle sa dočítate, ako sa darilo štvorici slovenských účastníkov a takisto sa dozviete, ako svoju školu prihlásiť do už 8. ročníka tejto celoslovenskej vedomostnej súťaže, do ktorej sa vlani zapojilo viac ako 16-tisíc študentov na celom Slovensku.

Nakoniec, ale nie v poslednom rade, by som chcel vašu pozornosť upriamiť na náš Ekonomický Base Camp pre šikovných stredoškolákov a vysokoškolákov.

Na štvordňovom podujatí v Bystričke pri Martine (áno, tam, kde mal letné sídlo prvý československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk) budú v dňoch 17.-20. októbra študentov pri objavovaní ekonomických fundamentov a zaujímavostí sprevádzať nielen ekonomickí analytici INESS, ale aj zahraničný hosť – Dr. Eamonn Butler z Anglicka, významná postava ekonomického myslenia a celosvetovo známy autor kníh a rečník. Prihlásiť sa na Ekonomický Base Camp môžete do konca septembra, určite však nič nepokazíte, ak sa prihlásite po prečítaní týchto riadkov.

Prajem vám inšpiratívne čítanie,

Richard Ďurana

Market Finesse 7-8/2024 si môžete prečítať alebo stiahnuť ako PDF tu.

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards