Kto zarobí na trinástom plate

Zuzana Kollárová pre etrend.sk píše o negatívach zavadenia trinásteho platu.

Kto zarobí na trinástom plate

Diskusia o trinástych platoch je podľa analytika Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz INESS Radovana Ďuranu postavená nešťastne. "Politici sa hrajú na bohov, ktorí majú moc zamestnancom dávať peniaze. Prezentujú 13. a 14. plat ako dar ich voličom. Je to pritom hlboký omyl. Politici sú tí, ktorí daňovo-odvodovým zaťažením a nekonečnými reguláciami práce vyplácaniu vyššej hotovosti bránia," mieni.

R. Ďuranovi chýba zdôvodnenie, prečo je 13. plat najlepšou alternatívou, ako zamestnancom zvýšiť čistý príjem. Alternatív je podľa neho viacero: zníženie sadzby zdravotných odvodov výmenou za realistické financovanie odvodov poistencov štátu, zreálnenie sadzieb za jednotlivé odvody do Sociálnej poisťovne a adekvátne financovanie výpadku prvého piliera zo štátneho rozpočtu.

Ďalšou možnosťou je zvýšenie nezdaniteľnej sumy, ktoré Smer a ZMOS zamietli. "To by, na rozdiel od 13. platu, pomohlo všetkým zamestnancom, nielen tým, ktorí pracujú v dostatočne ziskových firmách," myslí si R. Ďurana. Pripúšťa však, že v situácii, keď sa vláda odmieta vzdať raketového rastu príjmov z odvodov, je "dobrovoľná" alternatíva 13. a 14. platu tým menej zlým riešením.

Analytik INESS súhlasí, že pre zamestnávateľov, ktorí dnes odmeny vyplácajú, bude novinka znamenať úsporu. Hoci za cenu dodatočnej byrokracie, ako je kalkulovanie priemernej mzdy. A tiež bude obmedzovať zamestnávateľa, ktorého bude umelo tlačiť do konkrétnej výšky odmeny, a nie takej, ktorú mu umožňuje zisk a mzdová štruktúra.

Negatívom je podľa R. Ďuranu tiež vplyv na štátny rozpočet, keďže verejná správa sa zrejme "dobrovoľne" 13. a 14. platu nevzdá: "Jeden plat predstavuje dodatočných 350 miliónov eur vo výdavkoch. Budú sa kvôli tomu zvyšovať iné dane? Alebo sa zastaví znižovanie sadzby dane z príjmov firiem?"?
 

celý článok nájdete na etrend.sk 11.9.2017 link

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards