Dva zo snov, ktoré nevychádzajú

Aká je realita sľubov strany ĽSNS? Predstavil ju v číslach Ján Karásek.

Dva zo snov, ktoré nevychádzajú

 

Kotlebovci by radi chytali svojich voličov na peňaženkách a na duši. Prieskumy ukazujú opak.

Ján Karásek

Ruku na srdce. Kto z nás by od radosti neposkočil, keby sa hranica odchodu do dôchodku posunula na hranicu šesťdesiatich rokov? Aj mamičky by zvýskli od radosti, keby mohli s ratolesťami zostať tri roky na materskej dovolenke, a k tomu aj s plným platom. Túžime po tých istých benefitoch ako Marian Kotleba. Ten ich sľubuje dokonca ešte viac. Hotový raj na zemi, keby v ňom nebol háčik. Keby sme nevedeli, že mešec s peniazmi je len jeden a navyše nie je nafukovací. Vo verejných výdavkoch sa tomu hovorí "omyl nevšímania si nákladov obetovaných príležitostí". Smutné poznanie.

Päť miliárd deficitu

Inštitút INESS pomyselný háčik zapichol do sľubovačiek ĽSNS. "Voliči veľmi často reagujú na verejné výdavky len podľa toho, či znejú ‚spoločensky vhodne‘. Na jednoduchú otázku – zrušili by ste dotácie do poľnohospodárstva? – sa obyčajnému človeku vybavia neobrobené polia a prázdne regály," tvrdí Robert Chovanculiak, autor štúdie Drahé sľuby ĽSNS. V INESS sa rozhodli prepočítať dosahy na verejný rozpočet v roku 2017, v prípade, že by sa naplnil program ĽSNS. Strana si múdro priala vyrovnaný rozpočet, teda by potrebovala zvýšiť príjmy, respektíve znížiť výdavky. Tento krok by si vyžiadal sumu 1 083,5 milióna eur. Zavedenie rovnej dane na úroveň 15 percent by vyšlo na ďalších 2 019,4 milióna eur. V podobných výpočtoch by sme mohli pokračovať ďalej. Aby sme však boli spravodliví, musíme brať na zreteľ aj príjmy, s ktorými ĽSNS kalkuluje. Zníženie počtu poslancov Národnej rady zo 150 na 100 by prinieslo úsporu 18 miliónov eur, zrušenie financovania politických strán z verejných zdrojov 12 miliónov eur. "Kotleba plánuje znižovať výdavky v zanedbateľných oblastiach, pri ktorých ušetrí desiatky, maximálne stovky miliónov eur. Zároveň chce zvyšovať výdavky v extrémne drahých oblastiach ako dôchodky či politika nezamestnanosti," konštatuje Chovanculiak. Na ilustráciu: vystúpenie z Európskej únie by vo verejnom rozpočte znamenalo zníženie dotácií o 2 698,6 milióna eur. Súčasne by prišlo k poklesu výdavkov na príspevok do EÚ a príspevok do rozvojového fondu. Verejné výdavky by aj tak vzrástli o 1 485 miliónov eur. Macošské európske spoločenstvo však zďaleka nie je najvyššou položkou. Tou je obnovenie zbrojárskej výroby, ku ktorej treba priradiť vybudovanie protivzdušnej obrany a neutralitu spolu s odchodom z NATO. Náklady na armádu by museli stúpnuť aspoň dvojnásobne, aby sme sa priblížili k počtu vojakov pred vznikom samostatnej republiky. Summa summarum: vodcove veľké plány o vyrovnanom rozpočte sú len chimérami. Naplnenie jeho snov by súčasný deficit zvýšilo o 5,2 miliardy eur. Bez investičných výdavkov.

Za Boha a národ

Ale nielen chlebom je človek živý, takže skúsme načať z iného súdka. Ľudová strana sa prezentuje ako spolok nábožensky cítiacich mužov a žien. Sám Kotleba s obľubou nosí na chlopni saka krížik. A veriacich láka s úspechom do svojho košiara. Omyl. Kým INESS sa vysporiadal s ekonomikou extrémistov, agentúra Focus si v apríli tohto roka zobrala pod drobnohľad voličov politických strán z pohľadu religiozity. Aký je podiel spektra od nábožensky založených až po ateistov v preferenciách politických strán? V prieskume Focusu sa ĽSNS prepadla až na samé dno sympatií hlboko veriacich ľudí. Viac ich dokonca má aj predposledná strana Sme rodina Borisa Kollára. Opačný koniec rebríčka ĽSNS však patrí ateistom. Pravdaže, ako sa dalo predpokladať, najviac veriacich inklinuje ku KDH.

Koľko stojí Kotlebov účet (Zvýšenie (–), zníženie (+) deficitu, v miliónoch eur)

PRÍJMY VEREJNÉHO ROZPOČTU
 

Vyrovnaný rozpočet verejnej správy –1 084
Zavedenie 15 % rovnej dane –2 019
Vyššie dividendy zo štátnych podnikov +400

VÝDAVKY VEREJNÉHO ROZPOČTU

ZNIŽOVANIE VÝDAVKOV
 

Zrušenie sociálnych dávok pre Rómov +323
Zníženie počtu poslancov zo 150 na 100 +18
Zrušenie financovania strán z verejných zdrojov +12
Stiahnutie vojakov zo zahraničných misií +31
Zrušenie poplatku do NATO +9

ZVYŠOVANIE VÝDAVKOV
 

Práca pre všetkých nezamestnaných –206
Dôchodkový vek 60 rokov –340
Trojročná materská a 100 % platu –449
Ochrana štátnych hraníc –185
Zrušenie všetkých poplatkov u lekárov nezapočítane
Zoštátnenie poisťovní nezapočítané
Každá sanitka s lekárom –22
Vystúpenie z EÚ –1 485
Podpora slovenskej filmovej tvorby –6
Obnovenie poľnohospodárstva –508
Prevádzkové náklady na obranu –688
Obnovenie slovenskej koruny –67
Bezúročné pôžičky pre mladých manželov –13
Dotovanie LPG a CNG nezapočítané
Obnovenie lesov nezapočítané
Zoštátnenie strategických podnikov –4 257
Obnovenie zbrojárskej výroby a neutralita SR –7 000

CELKOVO
 

"Kotlebov" deficit –5 195
Celkový deficit –6 279
Investičné výdavky –11 257

Vzťah k viere (volebné preferencie politických strán v percentách)
 

hlboko veriaci veriaci nerozhodnutí, nie nábožensky založení, nevedia ateisti
OĽaNO – NOVA 8 60 20 12
SME RODINA – Boris Kollár 4 62 28 6
Most-Híd 6 46 40 8
SNS 15 55 23 7
Smer-SD 12 65 15 8
KDH 45 46 5 3
ĽS Naše Slovensko 2 53 35 9
SMK 18 42 36 4 5
SaS 5 50 33 12
iná strana 8 31 38 23
nevoliči 7 55 25 13
nerozhodnutí 12 53 23 11
VÝSLEDOK SPOLU 10 55 25 10

 

26.10. HN, Ján Karásek link

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards