Analytici: Ako prvé by mali byť otvorené prevádzky s najnižším rizikom

Teraz.sk uverejnili článok s vyjadrením Radovana Ďuranu k otváraniu ekonomiky. 17. 04. 2020.

Analytici: Ako prvé by mali byť otvorené prevádzky s najnižším rizikom

"Reštrikcie boli dôležité pre spomalenie šírenia vírusu, čím krajina získala čas na prípravu. S plynúcim časom je otváranie ekonomiky čoraz naliehavejšie. Čím dlhšie platia hospodárske reštrikcie, tým väčší tlak vzniká na verejné financie, ale aj na hospodárenie firiem a domácností. Civilizovaná spoločnosť nemôže fungovať, ak sa ľudia nedokážu uživiť prácou," myslí si riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy Peter Goliaš. Navyše, odďaľovanie otvárania ekonomiky podľa neho zvyšuje dlh, ktorý bude musieť štát splácať a zmenšuje priestor na verejné investície, či iné potrebné výdavky v ďalšom období. Rovnaký názor má aj analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz Radovan Ďurana. "Každý deň, v ktorom viac ako 100.000 ľudí nemôže vykonávať prácu, znamená stratu ekonomickej hodnoty a vyššie náklady pre štátny rozpočet. Nesmieme zabúdať, že každým dňom rastie počet ľudí, ktorí sa dostávajú do finančných problémov," podotkol Ďurana.

Celý článok si môžete prečítať tu.

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards