Je najvyšší čas ujasniť si priority v doprave

Trend uverejnil článok s vyjadrením Radovana Ďuranu k prioritám v doprave. 30. 04. 2020.

Je najvyšší čas ujasniť si priority v doprave

Dôležité nie sú len diaľnice

Odborníci sa zhodujú, že vláde sa v programovom vyhlásení podarilo vymenovať známe problémy v oblasti dopravy. Aj keď dostavba diaľnice z Bratislavy do Košíc by bola lákavým politickým cieľom, v skutočnosti to nie je všeliek, ba ani najdôležitejšia méta. „Na diaľnici okolo Popradu vidieť, že mimo špičky je skôr prázdna. Slovensko pritom trpí zanedbanými cestami prvej triedy,“ pripomína Radovan Ďurana z analytického inštitútu INESS. Údržba a oprava ciest I. triedy, ako aj mostov na nich je dlhodobo zúfalo poddimenzovaná a ich technický stav sa z roka na rok zhoršuje. Slovenská správa ciest síce kilometrovo zodpovedá za násobne väčší podiel cestnej siete než Národná diaľničná spoločnosť, no jej rozpočet jen len zlomkový. Ambícia zlúčiť tieto inštitúcie by spolu so zaplátaním deravého systému výberu mýta mohli viesť k riešeniu.

Celý článok vyšiel v tlači.

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards